1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Шест нови огнища на африканска чума в Словакия

Шест нови огнища на африканска чума в Словакия

Шест нови огнища на африканска чума по свинете бяха регистрирани в Словакия. Според данните, съобщени на Световната организация по здравеопазване на животните, е засегната област, близо до границата с Унгария.

И при шестте огнища става дума за малки стопанства тип "заден двор". Отделно има и случаи на заразени диви прасета. Първият случай на заболяването беше регистриран в Словакия на 27 юли, отново до унгарската граница. Говорителят на пресслужбата на словашкото министерство на земеделието съобщи, че заболяването е потвърдено след тестовете на биологичен материал в националната референтна лаборатория. Новите случаи показват, че досегашните мерки, предприети в областта, не са имали ефект. Още в края на миналия месец около първото заразено стопанство бяха очертани 3-километрова карантинна зона и 10-километрова предпазна зона, но въпреки това болестта продължава да се разпространява.

През последната седмица още няколко държави съобщиха за нови огнища на африканската чума. Това са Лаос, Мианмар, Русия, Румъния, Латвия, Украйна, Унгария, Молдова, Камбоджа и Сърбия. Припомняме, че Русия въведе забрана за внос на свински продукти от България и Словакия, стана ясно от заповед на Федералната служба за фитосанитарен контрол. Става дума за живи свине, свинско месо и продукти, съдържащи свинско, свински ембриони и семенна течност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.