1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Шест са вече свиневъдните комплекси, засегнати от африканската чума

Шест са вече свиневъдните комплекси, засегнати от африканската чума

Общо около 130 хиляди са животните, които ще бъдат умъртвени

Шест са вече свиневъдните комплекси, засегнати от вируса африканска чума. Общо около 130 хиляди са животните, които ще бъдат умъртвени, само в индустриалните ферми у нас.

В ход е или предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти. Ще се умъртвят и свинете в рисковата зона с неясен здравен статус. Мерките са в ход и се извършват при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство. Към момента са създадени зони на рестрикция 3 км предпазна и 10 км надзорна зона. Ето какви са мерките, предприети веднага след установяване на заразата в един от най-големите засегнати свиневъдни комплекси.

Според Регламента от 2009 евтаназията на животното трябва да се случи възможно най-бързо, за да не се удължава периода на страдание. Използва се висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните. За свине се използва минимална концентрация от 80% въглероден диоксид, обясняват от Агенцията по безопасност на храните. Оттам посочват, че тъй като газът изисква уплътнени помещения. За предотвратяване на неговото изтичане и с цел предпазване на хората, участващи в процеса, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосредствен контакт със свинете. По отношение на справянето с голямото количество биологичен отпадък най-удачния метод се явява загробването, посочват още от Агенцията.

От друга страна европейските регламенти определят изгарянето на животински трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен метод за борба с епидемии. На второ място са екарисажите и едва на трето - загробването. Най-големият екарисаж в страната - шуменският, беше затворен от април 2018 и възобнови дейността си едва на 31 юли тази година. Екарисажът е запазил капацитета си и очаква държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове. Припомняме, че за предишни години Българската агенция по безопасност на храните все още дължи 8 млн. лева на съоръжението. 

За още подробности следете емисиите Новини по АгроТВ.

Автор: Камелия Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.