„Бъдеще за местните храни“ е тема на конференцията, организирана от фондация „LocalFood.bg“ и Slow Food България в рамките на изложението АГРА 2017 на 22 февруари. По време на събитието ще бъдат обсъдени възможностите и трудностите пред стартиращите и малките производители на храни, потенциалът за използване на местните ресурси и традиционното познание като основа за предприемачество. Регистрацията е отворена до 18 февруари и може да бъде извърена ТУК. Участието може да бъде безплатно, за VIP пропуск в централния блок до лекторите и специалните гости цената за вход е 30 лв.
На конференцията ще бъдат показани успешни модели и практики от бизнеса със занаятчийски и фермерски храни. Целта на инициативата е провокиране на повече интерес върху тях и от страна на потенциални инвеститори, и от медиите.
Партньор на събитието е Agro TV.
Ето и програмата:
13:00 Откриване. Приветствия на специалните гости
Панел 1- Бизнес модели
13:20 Географските означения като възможности за стартиране и развитие на фермерски и занаятчийски бизнес. Европейски политики за защита на географските означения
Лектор: Момчил Неков, член на Европейския парламент
13:40 Опитът за защита на българския вкус през Годината на географските означения в България
Лектор: д-р Десислава Димитрова
Панел 2 – Контрол на храните
15:00 Дискусия между експерти и бизнеса. Теми за дискусия:
- Управление качеството на храните в микропредприятията
- Изисквания и тенденции при осигуряване безопасността на храните в микропредприятията
- Опитът на успяващите микробизнеси в секторите Земеделие и Храни
Панел 3- Бизнес развитие и пазари
16:00- европейски механизми за стимулиране на микропредприятията
16:40 „Представяне на новата област на финансиране на Фондация „Америка за България“- подкрепа за развитие на частния сектор“
17:00 Дискусия- обсъждане, въпроси и отговори