СТЕКСПО 2019

На 1 и 2 ноември Пловдив ще бъде центърът на месодайните говеда. За първи път градът под тепетата ще бъде домакин на единственото специализирано изложение за месодайни породи говеда у нас. Тази година изданието е четвърто поред след две в ямболското село Стефан Караджово и миналогодишната изложба в Сливен. Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) кани всички да видят елитна генетика животни от 11 породи за месо, кръстоски. За първи път през 2019 г. ще бъдат показани и овце от породите Лакон и Съфолк – за първи път ще се видят овце от единственото чистопородно стадо у нас. Причината за обединението на двете въдства е, че говеждото и агнешкото месо могат да се маркетират заедно. 

В Пловдив ще дойде директорът на животновъдния съюз на Австрия, както и специалисти от САЩ, Германия и Шотландия. Шотландецът Уилям Макларън управлява две от водещите ферми в развъждането на говеда Абердийн Ангус. Целта е трансфер на знания и обмяна на опит между експертите от страни с десетки години история в месодайния сектор и българските им колеги. 

Амбицията на организаторите е да покажат около 100 животни от породите Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, Симентал, Шароле, Кианина, Маркиджана, Пиемонт и кръстоски. Ще бъдат показани всички породи със стопанско значение в месодайния сектор у нас. Ще бъдат показани основно три групи животни, включително мъжки разплодници най-вече от породата Абердийн Ангус. Конкурсът за шампион на България ще излъчи за победител най-добрият мъжки разплодник Абердийн Ангус. А след това той ще се състезава с победителите от други породи за абсолютен шампион на България. 

Подборът на женски животни ще бъде фокус в семинарната част на изложението. Очаква се да участват традиционните партньори на месодайното събитие – компании, заети в храненето на животните, оборудване на ферми, техника в животновъдството, както и кетъринг и хорека сектора. 
Екипът, който вече подготвя събитието е от около 45 души. Очакват се официални гости от земеделското министерство – основен партньор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България по време на мероприятието. Агро ТВ е медиен партньор на събитието. 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар