петък, 18 Януари 2019, 22:10
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Земеделска техника

Рекламно-информационен вестник

Брой 694/2018

ztlogo_374

Темите на брой двадесет и пети /694/ 2018 г. на в. „Земеделска техника“ са Отличие

„Принос в механизацията на земеделието” 2018, 28 години вестник „Земеделска техника”, новогодишни празници.

Публикуван е поздравителен адрес от министър Румен Порожанов към работещите в сектор „Земеделие” по повод Коледните и Новогодишни празници с пожелание да продължат да работят заедно за растежа и развитието на българското земеделие. Той уверява, че Министерството на земеделието, храните и горите разполага с екип от професионалисти, който работи в защита на земеделските стопани и за българско конкурентноспособно земеделие.

Поместени са победителите от конкурса Отличие „Принос в механизацията на земеделието” в трите направления. Има снимки на машините и на наградените на 4-ти декември. На събитието бяха наградени земеделските производители, български производители и вносители на земеделска техника, както и ученици от средните професионални училища, студенти и ветерани в отрасъла.

Поместен е текст за Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2018, правещ равносметка на провелите се пет негови издания (2014-2018 г.). Конкурсът успя да се утвърди, а машините се разнообразиха, предназначени са за различни производства и размер стопанства. Чрез Отличието земеделските стопани получават информация за иновативното, за земеделието на утрешния ден. Празникът се превърна в Ден на механизацията. Организатори на конкурса са Министерство на земеделието, храните и горите, Селскостопанска академия, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Аграрен университет – Пловдив, Научно-технически съюз по машиностроене и вестник „Земеделска техника”.

През 28-те си години на съществуване вестник „Земеделска техника” информира за най-новото и перспективното в областта на земеделието и агротехниката. Винаги е следвал мотото да е връзката на читателите си с прогреса в земеделието. Доказва го и ежегодното провеждане на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Вестникът вече може да бъде прочетен и онлайн на страницата на изданието.

В новогодишния брой по традиция има календар за предстоящата 2018 година, календар на професионалните празници и именник.

Отбелязан е 90-годишният юбилей на Научния център по животновъдство и земеделие в Смолян. Историята му започва през 1928 г. с откриването на държавна опитна краварница. Центърът е развил успешна разнообразна дейност - направени са успешни кръстоски, създаден е отдел по пчеларство, започва семепроизводство на картофи и др.

Включена е информация за някои от най-мощните трактори в света. Сред брандовете се нареждат Fendt, Claas, Challenger, John Deere и други.

През 2018 г. се отбелязват 90 години от първата тракторна гума в Европа. Разбира се, днес гумите вече са много надеждни, издръжливи и стабилни, гарантират високо ниво на комфорт при движение, защита на почвата и теглителна сила.

Любопитен е текста за българската атлантическа база на брега на остров Ливингстън. Тя е основана през 1988 г., а по време на краткото лято се срещат много морски птици и бозайници.

Има материал и за Сакар планина, свързвана с Индже войвода. Сред най-големите културно-исторически забележителности тук са долмените, устремския манастир „Св. Троица”, крепостта Букелон и други.

Традиционно в последния брой за годината на в. „Земеделска техника” фирми в отрасъла, висши училища, асоциации поздравяват своите служители, партньори и приятели по случай Коледните и Новогодишни празници.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.


Земеделска техника

Брой 692/2018

Темите на брой двадесет и трети /692/ 2018 г. на в. „Земеделска техника“ са национален агросеминар на НАЗ и иновации в земеделието.

Поместена е покана за петото юбилейно Отличие „Принос в механизацията на земеделието”. Награждаването ще бъде на 4 декември от 13 часа в сградата на НТС, София.

За осма поредна година на 29 и 30 ноември ще се проведе Националният агросеминар на зърнопроизводителите под наслов „Зърнопроизводството на кръстопът?”. Събитието събира агросектора и представители на публични органи, образователни институции, търговски и анализаторски компании, чуждестранни неправителствени организации и др.

Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, набляга на силата на обединяването и утвърждаването на НАЗ в международен план. Той подкрепя Отличието „Принос в механизацията на земеделието” още от първото му издание, защото то е символ и катализатор за развитието на иновативно българско земеделие.

Материалът на проф. д-р Живко Давчев от Университет „Св. св. Кирил и Методий” е за ролята на машинно-тракторните кооперации. Те биха помогнали за обединяване на средства и по-голяма механизация. Затова е нужна ясно дефинирана аграрна политика, както и по-лесно финансиране от банките.

Фирма „Оптиком” представя моделната гама трактори REX 4 за 2019 година. Той е финалист за наградата „Трактор на годината” в категорията „Най-добър специализиран трактор”. Предлага се във версии GT и V с мощности от 70 до 112 конски сили.

След запитване на наш читател, е поместен материал за отглеждане на червени калифорнийски червеи. Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи са били създадени през 40-те години в САЩ. Червеният калифорнийски червей е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Обяснено е как се гледа, има и повече информация за биоторове, получавани от него.

Универсал-НВГ  вече е официален представител за България на американската компания Raven Industies Inc. Тя проектира, въвежда и модифицира различни технически решения на сложни селскостопански задачи – навигационни терминали, цялостни системи за управление на сеялки, пръскачки, системи за автоматично управление и др.

Фирма „Екофол” информира за разработването на цех за производство на AdBlue – течен реагент, използван за пречистване на изгорелите газове на дизеловите двигатели. През 2018 г. Екофол реализира продажби от над 1 500 000 литра от продукта.

Публикуван е текст за стратегическите планове за Общата селскостопанска политика. На 15 ноември представителят на Испания в Европейския парламент публикува изготвения от нея проект на доклад относно предложения от ЕК Регламент за стратегическите планове за ОСП. Повече информация може да се намери на сайта на вестника – www.zemedelskatehnika.com.

Има информация за подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”. Общият бюджет за нея е 35 млн. евро. 20% от средствата са предвидени за създаване на домове за настаняване на възрастни хора и отваряне на заведения за дневни грижи за малки деца. Крайният срок за подаване на документи е 7 декември. Подпомагат се и проекти за производство на енергия.

Публикувани са новите нормативни актове в областта на земеделието.

В разширената рубрика „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба, семена за есенната сеитба и торове с техните цени. Има малки обяви.

Рекламите са на машини, семена, торове, предстоящи събития и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.

agro
agro
eXTReMe Tracker