сряда, 18 Октомври 2017, 21:34
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Земеделска техника

Рекламно-информационен вестник

Брой 664/2017

Темите на брой двадесети /664/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са ztlogo_374„Животновъдство” и „Земеделска техника”.

Поместени са участници по направление 2 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com. Публикуван е и формулярът по направление 3 за „Механизация в земеделското производство”.

Има информация за първото издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2017”, което се организира от Организацията на производителите „Фермерско мляко” ООД, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, община Раковски и Национален съюз на говедовъдите в България. Събитието ще се проведе на 14 октомври, а целта му е засили връзката потребител-фермер. Поместена е и програма на изложението.

Публикуван е поздравителен адрес до г-н Рангел Матански, управител на „Фермерско мляко” ООД от Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството по случай първото издание на „Фермер Експо Раковски” 2017.

Вип софтуер представя ферма Web – нов продукт, предназначен за документално отчитане и планиране на животновъдната дейност. Сред най-новите разработки на фирмата е четецът за ушни марки, помагащ за по-бързото идентифициране на животните. С ферма Web може да се води личен картон на жизнения цикъл на всяко животно, да се събират данни, да се следи храненето и др.

Материалът на доц. Ангел Трифонов от Аграрния университет, Пловдив представя машини за раздаване на фуражи в свиневъдните ферми. Обърнато в внимание на механизирането на процеса, което може да се извърши с мобилни устройства и със стационарни инсталации за раздаване на сухи смески в хранилки, като са обяснени техните устройство, приложение, предимства и недостатъци.

Накратко е посочена историята на млекарските кооперации в България, както и историята на млекарската просвета, представяща интересни факти от книгата на Г. Атанасов и Иван Машаров „Млечната промишленост в България – миналото и днес”.

Отразено е участието на McCORMICK X6 VT Drive в тазгодишното издание на конкурса „Трактор на годината” 2018, провело се в Италия. Представени са характеристиките на машината, а тракторът е финалист в категория „Най-полезен трактор”, но резултатите ще бъдат оповестени на изложението Агритехника в Хановер.

В рубриката „Срещи с бъдещето” е поместен текст за ползите и предизвикателствата от роботизацията. Все по-автоматизиращите се дейности пораждат очаквания половината от работните места да станат излишни. Появяват се идеи за облагане на роботите с данък, но са отхвърлени от ЕС. Въпреки това в САЩ, Япония, Китай, Южна Корея и в някои страни на ЕС се работи за правно регулиране на роботизацията.

В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.

Рекламите са за машини, торове, асоциации, предстоящи събития и др.
Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.


Земеделска техника

Брой 663/2017

Темите на брой деветнадесети /663/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Техника” и „Животновъдство”.

Поместени са участници по направление 1 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com .

В рубриката „Срещи с бъдещето” е поместено интервю с инж. Иван Пашев, в което са засегнати теми като избора на специалност, най-интересните моменти от следването му в Калифорнийския полиграфически държавен университет, където е завършил едновременно бакалавърска и магистърска степен по софтуерно инженерство и компютърна наука. Сред най-интересните проекти са били създаването на изкуствен интелект със симулация на мозък. Според Иван най-важно е да избереш да учиш това, което ти харесва. Днес младият мъж работи в Гугъл, започва работа там още преди да се дипломира. Според Иван бъдещето на земеделските машини е свързано с автоматизацията и с изкуствения интелект. Навлизането на изкуствен интелект и роботизацията на живота са факт и всички операции, които не изискват специални умения, ще се вършат от роботи като постепенно неквалифицираният труд ще отпадне.

Има информация за Втория национален събор „Млечният път на България през вековете”, който се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България и от община Луковит и ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в Луковит. На събитието ще присъстват известни майстори на преработката на мляко, а някои от участниците ще получат награди.

Представен е новият зърнокомбайн модел IDEAL, който поставя нови стандарти по отношение на производителността, чистотата на зърното, нарязване на сламата, автоматичното управление на процеси. Машината ще се предлага в 3 модела, има най-дългия ротор на пазара и най-големия бункер за зърно, както и най-висока скорост на разтоварване. IDEAL ще дебютира на изложението Агритехника след 2 месеца и ще бъде пуснат на различни пазари през 2018 г.

Публикувана е информация за участието на фирма „Оптиком” във форума „Стекспо” 2017 на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. В рамките на 2 дни събитието събра фермери, предприемачи, участници във веригата на отглеждане на животните, производство и реализация на качествено телешко и говеждо месо. Машинният инженер и директор търговски машини в Оптиком Димитър Петров показва как чрез използването на модерни технологии и машини могат да се намалят разходите във фермите при силажиране и други основни дейности. Представени машини на Оптиком са предпочитани заради своята икономичност, висока маневрираност, компактни размери, иновативна вариотрансимия, възможност за работа с приспособления, които съкращават работните цикли.

Лебозол представя продукта „Тотал Кер”, който е един от водещите за есенната кампания на компанията за осигуряване на отличен старт на бъдещата реколта и по-висок добив на зърно. За първа година Лебозол предага и бонус програма за своите клиенти, която включва и торове за есенно третиране на рапица и на житни култури.

Материалът на Свилоза е за продуктите ПН-98 и ПП-76, подобрители за неутрализиране на кисели почви. Те са подходящи за класическото земеделие и в производството на биопродукти.

Включен е текст за млекарските кооперации през XX век. Първата в България е основана през 1903 г. През периода на войните настъпва застой в развитието на сектора, но постепенно започват нови форми на сдружаване и през 1928 г. е открита първата кооперативна млекарница, чиито инициатори са агрономи специалисти, завършили в чужбина като Никола Платиканов, Георги Хлебаров, С. Луканов и Митко Стоев.

В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.

Рекламите са за машини, препарати, предстоящи събития и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.

agro
agro
eXTReMe Tracker