вторник, 26 Март 2019, 16:22
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия

Земеделска техника

Рекламно-информационен вестник

Брой шести 700/2019ztlogo_374

 

Темите на брой шести /700/ 2019 г. на в. „Земеделска техника“ са природа, лов и риболов и овощарство. Поставен е акцент на събитията Природа, лов и риболов и Цветна пролет в рамките на Международен панаир в Пловдив, Изложение „Дунавски овощари” в Русе, национално състезание „Млад фермер”.

XXV изложба „Природа, лов и риболов” ще се проведе под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите и е утвърдена като най-престижния форум в България за опазване на природните богатства и използването им.

„Цветна пролет” е най-предпочитаното изложение от професионалисти и любители в сферата на градинарството. Водещ акцент са зеленият дизайн и създаване на екоатмосфера в дома, офиса, вилата, хотела.

Институтът по декоративни и лечебни растения работи за иновационни постижения в цветарската наука и практика и за съвременни научни разработки при култури с декоративна стойност и лечебни свойства. Той е водещ за страната в областта на цветарската наука. През последните 13 години са създадени и патентовани 19 български сорта цветя, имат спечелени множество грамоти и медали от международни изложения.

Тази година специализираното изложение „Дунавски овощари” ще се проведе на 30 март в Русе за трета година. Ще има гости изложители от Турция, Румъния, Италия, Англия, Гърция, Холандия, Полша и др. Участват компании, занимаващи се с производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове, земеделска техника в областта на овощарството и др.

Институтът по земеделие в Кюстендил представя своите нови сортове – Дима, Алекстон, Васиника и Сияна като на всеки от тях са дадени характеристики.
Материалът на доц. д-р инж. Ангел Трифонов от Аграрен университет, Пловдив е за резитба при овощни видове. Обърнато е внимание на формирането на короните, резитбата за плододаване и използването им.

Фирма „Ариста лайф сайънс” информира за знаковия си фунгицид Каптан 80 ВГ, който осигурява защита от най-ранните етапи на развитие на овощните видове до края на вегетацията им. Предпазва от широк спектър от икономически важни болести при овошки, зеленчукови и ягодоплодни култури.

Гъбният инсектицид „Натуралис” на „Амитица” ООД помага при телени червеи при картофи, царевица, хоботници при царевица и слънчоглед, белоктилка, акари при всички култури, лаври на майски, юнски бръмбари и др. Безопасен е за пчелите и се съчетава успешно с мкробиотични продукти от серията EkoProp.

Универсалният органичен тор „Лумбреко” запазва високото съдържание на фулво- и химунови киселини, както на микро, така и на макро елементите и растежни стимулатори. Високото им съдържание активира процесите на обмяната на веществата, което повишава до 30% хлорофила, а от там и добивите на единица площ.

Националното състезание „Млад фермер” се организира от Министерството на земеделието, храните и горите в партньорство с Аграрен университет, Пловдив. Регионалниият кръг за Южна България ще се проведе от 21 до 23 март, а домакин е Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост в Карнобат. От 25 до 27 март Професионалната гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов” в Долни Дъбник ще посрещне участниците за Северна България. Националният кръг ще се проведе в Добрич.

Поместена е информация за новохабилитирани учени в Селскостопанска академия. Връчени са удостоверения за заемане на академичните длъжности „доцент” и „професор”.
Тракторът Massy Ferguson MF7719SC е спечелил наградата „Машина на годината” за 2019 от изложението SIMA в Париж. Този модел е най-големият от серията MF7700S. Съотношението му мощност към тегло е отлично, а благодарение на характеристиките си отговаря на изискванията на фермерите в Европа.

В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, семена за пролетна сеитба на водещи институти в страната, има малки обяви.
Рекламите са за машини, торове, ловни стопанства, институти, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.

Брой пети 699/2019 г.

Темите на брой пети /699/ 2019 г. на в. „Земеделска техника“ са високи технологии, животновъдство и зеленчукопроизводство. Поставен е акцент на събитията IV Международна научна конференция в Боровец, Среща на картофороизводителите в Белчин Бани и Празника на коневъдите.

Четвъртата международна научна конференция „Високи технологии, бизнес, общество” се провежда от 11 до 14 март в Боровец. Събитието е място за срещи и дискусии на учени от различни научни области, обединени от предизвикателството за трансформиране на иновативни идеи в продукти и услуги.

В рубриката „Среща с бъдещето” инж. Иван Пашев, софтуерист в „Гугъл”, обръща внимание на изкуствения интелект и все по-категоричното му навлизане в различни сфери на живота. Най-голямо е влиянието му в производството, в роботизацията и в генното инженерство.

Има информация и за използването на дронове в земеделие. Д-р Нермин Караманова, управител на „Биоса”, представя предлаганите от фирмата безпилотни селскостопански дронове, които помагат за обработка и торене на различни видове култури. Те могат да запомнят очертанията на полето, да извършат мониторинг и се издигат на височина до 50 метра.

Яра България представя новия модул в софтуера „Агро офис”. Той цели да организира работния процес при земеделците, така че да отговаря на нормативните изисквания.

В рубриката „Иновации” са посочени са победителите в конкурса за иновации на „Агра”, „Винария” и „Фудтех” 2019 в разделите за машини, инвентар, технологии в растениевъдството и животновъдството, торове и препарати за селското стопанство и научни дейности и разработки.

Публикувани са и научно-селекционните институти в България, отличени в 12-тото изложение на Съюза на изобретателите в България. Сред тях са Институт по царевицата, Кнежа, Институт по земеделие, Карнобат и Институтът по овощарство в Пловдив.

Националната асоциация на картофопроизводителите обединява членове от различни области – млади и образовани хора. Сред целите на асоциацията са да се подобрят условията за производство на картофи, да се възроди традицията в планинските и полупланинските райони, където това е основен поминък, през новия програмен период картофопроизводството да има собствен бюджет в обвързано подпомагане и други.

Материалът на B&B Agro е за течни им органични торове. Те са иновативни, ефективни, щадящи околната среда и повишаващи качеството на добива. Съдържат всички основни и второстепенни микро и макроелементи и два растежни стимулатора.

Има интервю с Ангелина Асенова, майстор на спорта и треньор по конен спорт, в което разказва как е започнала да се занимава професионално с коне, къде работи сега, с какви ежедневни предизвикателства се сблъсква, защо обича да работи с деца, какви са постиженията ѝ досега и други. Милен Пашев, един от най-малките ѝ и добри ученици, споделя откога тренира конна езда, защо му харесва този спорт и защо е посветил наградата от последното си състезание на треньорката си.

В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, семена за пролетна сеитба на водещи институти в страната, има малки обяви.

Рекламите са за машини, торове, семена, технологии, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/ .

 

 

 

 

 

 

 

agro
agro
eXTReMe Tracker