четвъртък, 18 Юли 2019, 10:00
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия

Земеделска техника

Рекламно-информационен вестник

ztlogo_374

Брой 709

Темите на брой петнадесети (709) 2019 г. на вестник „Земеделска техника"  са „Иновации", „Овощарство" и „Зърнопроизводство". Те са свързани със събитията Шесто отличие „Принос в механизацията на земеделието", XVIII издание „Златна праскова" в село Гавраилово и мероприятието „Жътва на есенни култури".

Поместени са 3 машини за участие в Отличието „Принос в механизацията на земеделието" 2019 в направление 2 „Иновации". Машините са самоходна пръскачка Hardi, модел Hellios III, комбайн за малини Over the roll ORXL и гама трактори New Holland T5 с технология Auto Command.

За участие се попълват 3 формуляра - за български производител и за вносител на земеделска техника и за земеделски производител.

Интерагри България информира за трактори серия Т5 Auto Command. Те са идеални за смесени ферми, средни предприятия за производство на млечни продукти и професионални ферми, където работата на товарача e ключова. Серията е отличена от журито на конкурса за техническа иновация на международното изложение EIMA за иновативната система за последваща обработка на отработените газове през целия живот.

Академик Джемал Кацитадзе, професор в Грузинския аграрен университет, обръща внимание на механизацията като основа на земеделието. Разглежда и проблемът с младите хора в сектора и как те могат да се насочат към науката.

В рубриката „Кой кой е в земеделската наука" е представен проф. д-р инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия от 26 юни. Накратно е описан неговият професионален път.

XVIII издание на „Златна праскова" ще се проведе от 23 до 25 юли в село Гавраилово, област Сливен. Производството на праскови и до днес е основен поминък на хората в региона. На събитието ще се изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от програмите, финансирани от ЕС и др. Ще се представят най-новите препарати за растителна защита, ще има изложби, дегустации на праскови, демонстрации на земеделска техника и др.

Националната служба за съвети в земеделието ще се включи в „Златна праскова" 2019 с лекции. Ще  бъде представен и проект NEFERTITI - "Свързани в мрежата европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации".

Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, обръща внимание на настоящите предизвикателства пред съюза, на проблема как може да се подобри финансирането в земеделието и неговата структура и др.

Има информация за сортове твърда пшеница от Института по полски култури в Чирпан. Сред тях са стандартът за страната сорт „Прогрес" и новите сортове „Райлидур" и „Реядур". Посочени са техните характеристики.

Аквамат 2000 поставя акцент на перките с 4 и 5 витла срещу слана, които предлага. Те работят на ниски обороти, което не намалява ефективността им. Работата им се управлява с контролер, оборудван с дисплей, на който се следят показателите.

При костилковите плодове се забелязват редки болести заради затоплянето на климата и заради мутация в гъбичния произход на заболяванията. Една от мерките за борба с гъбичките е прекопаването на почвата около дърветата през есента.

Отборите на Русенския университет „Ангел Кънчев" за пореден път са се представили много добре на състезанието „Шел екомаратон", класирали се на 5-о и 15-о място. В него са взели участие над 1500 студенти от инженерни специалности от 28 страни от Европа, Азия и Америка.

В рубриката „Отблясък от събитието" е поместена информация за Празник на черешата, провел се в Кюстендил в края на месец юни и за проекта „Хляб на мира" и зажънване на ръжта край Бяла Слатина на 21 юни.

Бизнес информацията включва новите нормативни актове за земеделието през месеците юни и юли.

В рубриката „Земеделски пазар" се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.

Рекламите са за машини, торове, институти, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника" може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.

Брой 708/2019

Темите на брой четиринадесети /708/ 2019 г. на вестник „Земеделска техника"  са „Иновации", „Зърнопроизводство" и „Пчеларство". Те са свързани със събитията Шесто отличие „Принос в механизацията на земеделието", проект „Хляб на мира" 2019, Откриване на жътвена кампания 2019 и XVII национален пчеларски събор.

Поместени са 4 машини за участие в Отличието „Принос в механизацията на земеделието" 2019  по направление 1 и 2. За участие се попълват 3 формуляра - за български производител и за вносител на земеделска техника и за земеделски производител.

Поместено е интервю със Стефан Христов, генерален мениджър на „Мегатрон" за земеделска и градинска техника. Засегнати са теми като утвърждаването на компанията на българския пазар, ролята на представителствата ѝ в страната, услугите, които предлага на клиентите си, демонстрациите, които прави, пазара на земеделска техника и др.

Фирма „Златекс" представя комбайните Fendt Ideal 7, 8 и 9. Те са ефективни, надежди, гарантират високо качество на зърното  и сламата. Комбайнът Fendt Ideal се предлага с мощност от 451, 538 и 647 конски сили. Посочени са и другите им характеристики, а те са изключително подходящи са сезона на жътвата.

Фирма „Оптиком" информира за ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени. Посочени са най-важните параметри за трите основни серии комбайни. Целта е да се избегнат загубите на зърно и да се постигне оптимално и качествено прибиране на реколтата.

Тържественото зажънване на ръжта по проект „Хляб на мира" ще се състои на 21 юни в землището на гр. Бяла Слатина. Програмата ще започне от 11 часа, а домакин е Врачанският съюз на зърнопроизводителите.

Откриването на жътвената кампания 2019 в страната ще се проведе на 5 юли в района на област Монтана, а домакин е Монтанския съюз на зърнопроизводителите. Веселка Василева, председател на съюза, разказва историята на създаването му. Наред с проблемите, се наблюдава и добра противоградова защита в областта, както и добра комуникация и обратна връзка с държавните институции.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обръща внимание на настоящите предизвикателства пред асоциацията, как агроотрасълът може да стане привлекателен за младите хора и др.

Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в интервю набляга на мисията на асоциацията, проблемите, с които трябва да се справи, очакванията за зърнената реколта, въпросът с липсата на млади хора в земеделието, може ли да се подобри финансирането в сектора и др.

На 6 юли в приключенски парк „Незабравка" в с. Поповци, общ. Габрово, ще се проведе XVII Национален пчеларски събор, а съорганизатори са Областен браншови пчеларски съюз и Фондация „Заедно за демокрация и партньорство", Габрово. Ще има базар на мед и пчелни продукти, пчеларско оборудване и инвентар и др.

Търговската марка „Стефо" откри нов пчеларски магазин в Казанлък. Могат да се закупят всички техни модели кошери, както и восъчни основи, пчелни рамки, пчеларски консумативи и др. Имат и онлайн магазин.

В рубриката „Отблясък от събитието" е поместена информация за провелата се на 4 юни презентация на фирма IBM, посветена на темата за изкуствения интелект в бизнеса. Сред основните теми е и възможността за използването му в земеделското производство.

В рубриката „Земеделски пазар" се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.

Рекламите са за машини, торове, пчеларски компании, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника" може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.

 

 

agro
agro
eXTReMe Tracker