1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приоритети пред свиневъдите в САЩ до 2020 година

Приоритети пред свиневъдите в САЩ до 2020 година

автор на статията проф. Валентин Кацаров, Тракийски университет

Свиневъдството в САЩ е изключително добре развито и осигурява 35 000 пълно временни и 515 000 косвени работни места и генерира 34,5 милиарда долара от БВП на страната. Страната се нарежда на 3 място в света по производство на свинско месо (10,55 млн. т.), след ЕС-27 (22,63 млн. т.) и Китай (52,35 млн.т.). По-голямата част (78,5%) от свинското месо се консумира под форма на преработени продукти (бекон, шунка, салами), а за прясна консумация остават 21,5%. Днес функционират около 67 000 предприятия, при около 3 000 000 през 1950 г., като фермите увеличават значително размерите си и сега повече от половината (53%) от тях произвеждат по 5 000 и повече угоени прасета годишно.

Страната е най-големият износител на свинско месо, с дял от 33,4% от световния износ, следвана от ЕС-27 с 30,5%, Канада със 17% и Бразилия с 9,1%. През 2013 година основните дестинации за износ са били Мексико, Япония и Китай, а в световен мащаб количеството надвишава 2,1 млн. тона, на стойност над 6 млрд. долара (табл. 1).

Страна

USD ($,000)

Количество, т

Мексико

1,221,953

625,475

Япония

1,885,009

424,858

Китай

903,414

417,306

Канада

844,384

227,373

Южна Корея

276,091

99,330

Австралия

175,927

53,842

Филипините

112,256

50,089

Светът

6,049,095

2,143,585

Интересен е фактът, че при експорт стойността на всяко едно прасе се увеличава с $56 US, в сравнение с това, ако то е реализирано в страната, което е демонстрация за изключителна ефективност на производството.

След едногодишна подготовка Националният съвет на свиневъдите (НСС) в САЩ (National Pork Board) публикува нов стратегически план за развитие на отрасъла, който трябва да влезе в сила от януари 2015 г. и ще действа до 2020 г. Въз основа на взаимодействие с различните участници във веригата на производство и търговия, този план има за задача да повиши производството на свинско месо, като глобален източник на протеин и всички действия, които ще се предприемат, ще са в името на доброто за хората, животните и околната среда. Националният съвет на свиневъдите ще играе роля на катализатор, който обединява производителите на свинско месо с други ключово заинтересовани страни, действията на които ще са фокусирани върху изграждането на светло бъдеще за индустрията чрез провеждане на научни изследвания, популяризиране на резултатите и обучение на производители и консуматори.

Работна група, след задълбочено проучване на множество данни и факти и упорита работа, определи три специфични цели и 17 конкретни задачи, които трябва да бъдат постигнати в периода до 2020 г. и те са: специфични, измерими, достижими, реалистични и обвързани с конкретни срокове.

Цел 1. Изграждане и гарантиране на доверие у потребителите. Информация за методите на работа и добрите производствени практики в съвременното свиневъдство и етичните принципи на производителите. Изпълнението й обхваща 7 конкретни задачи:

1. До петдесет процента от производителите на свинско месо в страната да осигурят устойчиво развитие и ежегодно да докладват на НСС резултатите, които се отнасят до ефективността на производствената дейност.

2. Въглеродният отпечатък при производството на свинско месо да бъде намален с 5%, в сравнение с изходно ниво през 2014 г. от 6.3 кг СО2 за 1 кг жива маса.

3. Потреблението на вода във фермите за отглеждане на свине да се намали с 5%, в сравнение с изходно ниво за 2014 г. от 155.7 литра/кг жива маса.

4. В сравнение с нивата от 2015 г., да се намали степента на риска за общественото здраве от Toxoplasma gondii с 10% при свинете-майки и 5% при прасетата за угояване и разпространението на Salmonella spp. с 10%.

5. Да се постигне подобряване на благополучието на свинете с 2%, в сравнение с 2015 г. (по данни от PQA, Plus).

6. Да се въведе и прилага система за управление на риска ERMS (Enterprise Risk Management Sistems) за превенция и намаляване на приоритетни заплахи в отрасъла.

7. НСС, съвместно с партньорите от веригата за производство, ще продължи да се занимава с обществено значими дейности, свързани с грижи за свинете и здравословното им състояние и ще подобри отношението на потребителите към методите на съвременното производство на свинско месо с 10%.

Цел 2. Осигуряване на устойчиво производство на свинско месо. Националният съвет на свиневъдите ще инвестира в научни изследвания и обучение на производители, с цел увеличаване на производителността и стабилността в отрасъла и гарантиране на ползи за производители, потребители и за обществото като цяло. Изпълнението й е насочено към 6 конкретни задачи:

         1. Ще се разработят методи за идентификация, инструменти за наблюдение и диагностика и стратегии за намаляване на въздействието и евентуално ликвидирането на най-разпространените заболявания при свинете.

2. Ще се предложат инструменти и програми за намаляване на годишните икономически загуби от PRRS (Porcine Reproductive & Respiratory Syndrome) с 20% (на база коригирани с инфлацията, установени загуби от PRRS през 2012 г.).

3. Да се създадат условия и капацитет за откриване на чуждестранни и други нерегулярни болести по свинете и определят възможности за бърза и ефикасна намеса, което да улесни и гарантира непрекъснатост на производствените и бизнес процеси.

4. НСС ще разшири участието си в борбата за гарантиране на безопасността на работещите в тази област, като в дългосрочен план, травмите, свързани с дейността, трябва да намалеят с около 15%.

5. НСС ще прояви разбиране и настоятелност за подобряване на професионализма, като разработи и внедри образователни и подготвителни програми, обхващащи 25% от заетите в индустриалната система (зърнопроизводители, производители на свинско месо, преработвателни структури, транспортни услуги, потребителски структури).

6. Ще се предоставят на производителите на свинско месо резултати от научни изследвания и информация за производителността спрямо 2015 г. въз основа на:

·       10% намаление на възрастта за отбиване и смъртността при подрастващи прасета;

·       10% подобряване усвояемостта на фуражите;

·       Подобряване на производството на прасета от 38 на 42 броя през жизнения цикъл на свинете-майки.

Цел 3. Увеличаване на потребителското търсене на вътрешния и международния пазар чрез фокусиране върху качеството на продукцията. Изпълнението й обхваща 4 задачи:

1.    Увеличаване на пазарния дял на свинското месо от общата

консумация на месо в страната на човек с 1 процентен пункт, в сравнение с 2014 г.

2.    Увеличаване на износа на свинско месо чрез достъп до нови пазари и разширяване на досега съществуващите средногодишно с 9%, спрямо количеството и паричните приходи през 2014 г.

1.    Намаляване на дела на свинското филе с оценка под 3 от скалата за цвят, с 10 процентни пункта, в сравнение с резултатите за 2012 г. (от 55 на 45%).

4.Увеличаване с 20 %, на положителните нагласи сред регистрираните диетолози, че свинското месо е здравословна храна в сравнение с други конкурентни протеини, на база данните от 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.