1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Демонът за Европейските млекопроизводители

Демонът за Европейските млекопроизводители

Квотния период при производството на мляко отиде в историята

Само европейските фермери- производители на мляко знаят какво означава да си под квотна зависимост. Непрекъснато си под наблюдение, глобите са неизбежни ако си добър производител-стигат и до 20 цента за произведено над квотно мляко, ако искаш да увеличиш производството отиваш на търг и някои път плащаш за литър мляко повече отколкото е продажната му цена. Всичко това се контролира от митниците и млечният борд, с други думи работиш, стискаш зъби мълчиш и въпреки това вървиш напред/за това говори статистиката / Това време обаче свърши, вратата е отворена за всички и какво ще стане все още може само да предполагаме. Всъщност тези които се готвят за този период от няколко години няма да почувстват това, а само ще спечелят.

 Първи април бе последния ден на квотната система за млякото, създадена през 1984 г. като временна мярка за справяне със свръх предлагането мляко на пазара на ЕС, което доведе до скандалните "млечни езера" и "планините от масло".

Държавите-членки на ЕС и Европейската комисия реши през 2003 г., че квотите не трябва да се използват като инструмент повече от 2015 г. и до  тогава да се въведат преходни мерки, за да се осигури "меко приземяване". Сега, с глобалното търсене на мляко се очаква производството му в ЕО да се увеличава с 2,1% средно годишно, което означава , че земеделските стопани в ЕС ще могат да се възползват напълно от този растеж, особено за продукти с добавена стойност като сирене ,

Говорейки по този въпрос, комисарят по земеделието и развитието на селските райони, Фил Хоган, каза, че "С краят на ерата на млечните квоти се затваря една глава в историята на Европа - и в света на млечния сектор. Тя представлява отварянето на нова глава - нова ера без производствени ограничения "Според Европейската комисия, няколко мерки за подпомагане  се запазват за производителите на мляко: като директни плащания и доброволно обвързано с производството, подпомагане за инвестиции чрез програмите за развитие на селските райони или дори публичната интервенция и частно складиране, ако е необходимо. "Пакетът мляко" също укрепва позицията на производителите на млечни продукти в пазарната верига.

Следните  факти и цифри рисуват окончателната картина на тихото сбогуване с млечните квоти в Европа и Германия.

  1. Статутът на млечните квоти на ЕС изтече на 31 март 2015 г. Схемата, който първоначално е бил въведен през 1984 г., период, през който производството на ЕС далеч надхвърля търсенето, е едно от средствата, приет  за справяне с тези структурни излишъци
  2. Крайният срок за премахването на квотите се решава през 2003 г. с цел да се предостави на производителите от ЕС по-голяма гъвкавост, за да се отговори на нарастващото търсене, особено на световния пазар. Това бе потвърдено през 2008 г. с поредица от мерки, насочени към постигане на "меко приземяване".
  3. Дори и с квоти, износа от ЕС на млечни продукти се е увеличил с 45% в обем и 95% от стойността на всеки 5 години. Прогнозите на пазара показват, че перспективата за по-нататъшен растеж остава висока - особено с висока добавена стойност като сирене, но също така и за съставките, използвани за приготвяне на храна, храна за спортисти и диетични продукти
  4. Две трансферни зони - изток и запад - това е в Германия от 01 Юли 2007.
  5. Трима председатели на млечният борд  в рамките на квотния период.
  6. Осем  селскостопански еврокомисарите са били отговорни за голямата картина: Паул Далсажер, Франс Андерсен, Рей Мак Шари, Рене Стейшан, Франц Фишлер, Мариан Фишер , Дачиан Чолош, Фил Хоуган
  7. Девет германския министър на земеделието се грижеха фермерите да не преизпълняват квотите
  8. 20 цента на / кг е промяната в цената на производител за сурово мляко в периода на квотите.
  9. 21  райони са съществували в Германия до 30 юни 2007
  10. 122.7 цента на кг е средната цена на производител през 2009 г.-рекорд за ниска цена на млякото през квотния период .
  11. 23 процента от търговията с мляко свят в момента е дело на ЕС
  12. от 28 държави-членки, които обхващат ЕС днес,  само десет поставят началото. (Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Обединеното кралство и Гърция)
  13. 31 години са регулирани по отношение на производството на мляко и млечни продукти.
  14. 37.3 цента на килограм мляко с 4,0 процента на мазнини и 3.4 процента белтък е била цената през 2014 г. средно за литър мляко
  15. 44 бяха проведените срещи на високо ниво за прехода към безквотен период.
  16. 59 млечни крави сега е средната големина на германските обори. ( силни регионални различия)
  17. 79 процента по-малко млекопроизводителите  са останали в сравнение с началото на квотата,  от 369 000 до 78 000 .
  18. 123 процента повече е производството на пресни млечни продукти в Германия през 2013 г.
  19. 7280 кг мляко средно от крава се получава днес в Германия. " 4300000 са кравите за мляко през 2014 г.
  20. 32100000 тона мляко са били преработени в Германия през 2013 г., от които46 на сто в сирене, 26 процента мляко за пиене и пресни продукти, 20 процента масло и консервирани млечни продукти
  21. 161 милиона тона мляко са произведени през 2014 г. в ЕС-28 , бяха внесени1467000 тона млечен еквивалент, износа над 16.677.000 тона
  22. 15 милиарда евро участваха  като  разходи за глоби,  покупка квота, лизинг и др. само при немски млекопроизводителите
  23. 28306390000 продажби в евро, отчита  млечната промишленост през 2013 г.
  24. Говорейки за изтичане на режима на квотите, комисаят на ЕС, отговарящ за земеделието и развитието на селските райони Г-н Фил Хоган каза: "В края на квотната система за млякото е едновременно предизвикателство и възможност за Съюза. Предизвикателство, защото цяло едно поколение на млекопроизводителите ще трябва да живеят по съвсем различни условия, с нестабилност на партньор.Това е обаче и  възможност по отношение на растежа и заетостта.
  25. Млечният сектор трябва да• разработи и да използва инструменти за управление на риска. Това ще става след дългогодишната намеса на правителствата по отношение регулиране на млечния пазар.
  26. Млечният сектор- производители, преработватели и търговци трябва да намери своя път да се адаптират към новата реалност.
  27. Ние ще останем бдителни и готови за действия, в случай че ситуацията так  изисква  това. Комисията е твърдо решена да се оказва подкрепа на продължаващат пазарната ориентация на сектора на млякото и млечните продукти, и аз съм оптимист за това.

Демонът напусна Европа и сякаш дойде при нас. За това говори в продължителната криза в която влезе млечният сектор за което сме виновни всички. Като се почне от управляващите през последните 20 години, от комисарите които ни даваха акъл през годините и стигне до фермерите които просто пропуснаха по различни причини срока за подготовка за това „меко” кацане както се говори в документите на Европа. Всъщност още през 2008г европейските фермери започват да се готвят за безквотния период. Тогава ние правехме млечния борд от тогава досега са проведени 15 мащабни съвещания по тези въпроси. При нас успяхме да организираме само две събирания за обсъждане на този въпрос. Преди няколко дни дори имаше предложение от един депутат да се проведе дискусия по въпроса. Ясно е, че подготвителният период е изтърван. Сега остава само едно- да се помогне финансово временно на млекопроизводителите а през този период да се приемат адикватни, мерки във времето за спасяване на сектора. Всъщност още преди една година от НСГБ прогнозирахме, че за да се излезе от ситуацията ще трябва да се вземе политическо решение в което няма нищо страшно така се прави в много страни. Като уважаваща се организация ние  имаме предложения за предприемане мерки за излизане от кризата и ще ги представим на предстоящият съвет по животновъдство. Но все пак трябва на всички да е ясно- борбата за оцеляване на сектор млечно говедовъдство започва едва сега.

Автор: Михаил Михайлов-Национален съюз на говедовъдите в България

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.