вторник, 23 Юли 2019, 14:19
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
11 Юли 2018 14:41 | Актуално

Загубата на горски територии - с вредни последствия за планетата и хората, предупреждава ФАО

Здравите и продуктивни гори са от основно значение за устойчивото земеделие

Загубата на горски територии - с вредни последствия за планетата и хората, предупреждава ФАО
Оцени статията
|

Времето изтича за горите на света, чиято обща площ се свива ежедневно, предупреждава нов доклад на ФАО, призовавайки правителствата да насърчават цялостен подход в полза както на дърветата, така и на тези, които разчитат на тях.

Спирането на изсичането, управлението на устойчивостта на горите, възстановяването на увредени гори и добавянето на нова горска покривка из целия свят покрива всички действия за избягване на потенциално вредни последствия за планетата и хората ѝ, според доклада Състоянието на горите в света през 2018 г.

Горите и дърветата допринасят за по-голяма част от човешкия поминък отколкото обикновено се смята, играейки роли от основно значение в безопасността на храните, питейната вода, възобновяемата енергия и селските икономии. Те осигуряват около 20 процента от приходите за селски домакинства в развиващи се страни - значително повече в много области - и гориво за готвене и отопление за един от всеки трима души в света.

„Горите са критични за поминъка, каза генералният директор на ФАО - Хосе Грациано да Силва. - Здравите и продуктивни гори са от основно значение за устойчивото земеделие и разполагаме с доказателството за значимостта на горите и дърветата за качеството на водата, за приноса към енергийните нужди на бъдещето и за проектиране на устойчиви, здрави градове.“
Тазгодишният доклад показва колко точно са важни горите за целите на Agenda 2030, обхващайки от борбата с климатичните промени, до съхраняване на биоразнообразието, намаляване на неравенствата и подобряване на градските хабитати. Той предлага конкретно доказателство за многобройните ползи от горите и начертават пътищата, по които могат да направят повече.

Докладът подчертава важността на ясни законови рамки по отношение на правата за ползване на гори, приветства нарастващата тенденция в местното управление и призовава за ефективни партньорства и ангажираност на частния сектор за постигане на устойчиви цели. Имайки предвид, че изсичането на горите е втората водеща причина за промяна на климата след изгарянето на изкопаеми горива, той отбелязва, че „корпоративната отговорност за нулево намаляване на горските площи е ключова.“

Въпреки че има много работа, която трябва да бъде свършена, изданието дава многобройни примери, които показват нарастваща осведоменост и постепенно увеличаване на устойчивите практики по отношение на световните гори и дървета.

Например, повече от 56 процента от хартията днес се рециклира, което е ръст от по-малко от една четвърт от тази стойност през 1970 г. Междувременно, използването на изхвърлени материали за производство на дървени панели за строителство позволи ръст на производството четири пъти по-бързо от търсенето на свежа дървесина за последните две десетилетия.

Здравите гори и дървета правят много повече от осигуряване на дървен материал. Един от пет човека по света разчитат на недървесни горски продукти за храна, приходи и хранително разнообразие, основите на човешкия живот. Това е особено важно за оценените на 250 милиона души - главно в Африка и Азия, и представляващи около 40 процента от изключително бедното селско население - които живеят в горите и саванните области, които са „горещи точки на бедността“ в тропиците.

Проучванията показват, че голям брой домакинства в тропичните области събират храни от горите за тяхно собствено потребление, често добивайки повече отколкото произвеждат от земеделие и животновъдство. Дори в проспериращата Европа, един от четирима души събира храна направо от горите – и включително и горските плодове, 90 процента от хората ги купуват.

Около една трета от дребните селски стопани в Африка отглеждат дървета на земята си и получават около една шеста от общите си приходи от тях по различни начини, освен добавените ползи, обхващащи плодородието на почвата, до осигуряване на сянка от слънцето.

Устойчивото управление на горите е задължително за водните и енергийни нужди на света, подчертава докладът.

Големи градове като Виена, Токио, Йоханесбург и Богота получават значителни количества от питейната си вода от защитени гори. 180 милиона души в Съединените Американски Щати разчитат на горите за тяхната питейна вода, според Службата по горското стопанство в страната.

Докато много от главните водосборни басейни в света изгубиха горската си покривка, докладът отбелязва увеличаване в светове мащаб през последните 25 години на горските области, управлявани сега за съхраняване на почвата и водата.

Дървата за огрев вече представляват такава част от световната възобновяема енергия, каквато представляват слънчевата, хидроелектрическата и ветрогенераторната енергии, взети заедно - и повече от половината от основните национални изисквания за доставка на енергия на 29 страни, повечето от тях в Африка на юг от Сахара.

Фактът, че горите съдържат еквивалента на 142 милиарда тона петрол, грубо десет пъти световния годишен разход на основна енергия, подчертава тяхната стойност и нуждата от устойчивото им използване.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker