неделя, 21 Юли 2019, 15:36
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
11 Май 2019 09:07 | Актуално

Пчелари: Ние не сме доволни от de minimis през последните години

Отравянията на пчелите касаят много по-големи суми като загуба

Пчелари: Ние не сме доволни от de minimis през последните години
Снимка: Maria Dimitrova
Оцени статията
|

Пострадалите пчелари да получат обезщетените под формата на de minimis обеща министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, след като браншови организации от цялата страна се обявиха срещу незаконните растителнозащитни мероприятия, които водят до провал на бизнеса им. На извънреден консултативен съвет представители на браншови организации от цялата страна внесоха предложения, сред които за по-строг контрол от страна на държавата и за финансови санкции срещу нарушителите.

Тези предложения касаят различни аспекти на пчеларството, преди всичко свързани със спазване на Закона за пчеларството, Закона за защита на растенията и Наредбата за опазване на пчелите, тъй като нарушенията, особено през тази година, стават все повече, обясни доц. Юлиян Станчев, председател на ОПС - Плевен. Той каза още, че негови колеги са изгубили доста от пчелите си и това ще провали кампанията по събиране на нектар от акацията, а след това и предстоящата основна паша по слънчогледа и билките. Пчеларите внесоха и допълнителни предложения, касаещи компенсациите на засегнатите техни колеги, а министърът обеща да има de minimis. Начинът на подпомагане обаче не удовлетвори присъстващите. „Ние не сме доволни от de minimis през последните години, защото сумите са малко, а тези отравяния касаят много по-големи суми като загуба. Рискуваме препитанието си. Губим част от инвестициите, правени през годините, от друга страна - няма да имаме доход за тази година", категорични бяха те.

По време на заседанието се взе решение за промени в нормативните документи, които касаят сектора. Стигна се до консенсус за промени в Наредба № 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства, за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

„От какво умират пчелите, при положение, че е нямало болести през зимно-пролетния сезон. Силният мор дойде през седмиците, когато започна интензивно да се пръска нерегламентирано с инсектицид през светлата част от деня на цъфтящите култури, когато пчелите са там, гневно коментира ситуацията браншовик номер едно за Плевенския регион и един от инициаторите на кампанията за крути мерки срещу недобросъвестните земеделци. - Настояхме пред министерството уведомяването за пръскане да се изпраща и до Служба „Растителна защита", защото те разполагат със законови инструменти, с които да спрат пръскания, в които се забелязват нарушения." Доц. Станчев апелира за повече взаимност между земеделци и пчелари. „Нали пчелите осигуряват опрашването на културите, растенията пък им служат за храна. Взаимосвързана екосистема. Защо да няма толерантност между пчелари и зърнопроизводители", попита дългогодишният пчелар и член на Консултативния съвет по пчеларство Юлиян Станчев.

От агроведомството разсеяха съмненията за противоречие между земеделските производители и пчеларите - и едните, и другите искат да се спазват правилата.

От МЗХГ уточняват, че в случай на съмнение за масово натравяне, проби ще се поемат за сметка на Българската агенция по безопасност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се използват като веществено доказателство в съда. Предвижда се лаборатория на БАБХ в Пловдив да не се използва само за изследвания на растения, но и за пчели.

Пострадалите от градушките стопани от район на плевенското село Българене също ще получат обезщетение. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи.

Подпомогнати ще бъдат и малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция. Подпомагането ще е по линия на държавната помощ de minimis. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Последни новини

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker