петък, 18 Януари 2019, 22:19
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
17 Мар 2014 10:52 | Видео

Професия „еколог“ в Гимназията по ветеринарна медицина в Добрич

Новата специалност е изключително атрактивна за младите хора от Североизточна България


Рейтинг
Брой преглеждания: 17853
|

Нова актуална професия се въвежда в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич – „Екология и опазване на околната среда“. До броени дни се очаква заповед на министъра на земеделието Димитър Греков, с която стартира план-приемът за новата учебна година. 

В професионалната гимназия се обучават ученици от областите Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Разград, дори Търговище. Това обуславя и завишения интерес към новата специалност.

Специалисти по екология са необходими за редица държавни и общински институции, пречиствателни станции, фирми, преработващи отпадни продукти, в които се извършва контрол, оценка и анализ на замърсяванията на въздуха, водите, почвите. Затова атрактивната нова специалност включва специфични предмети, които я правят особено актуална – органична, аналитична химия, микробиология, европейско и българско законодателство.

Създаването на паралелка по екология е поредната крачка към осъвременяване на обучението в професионалната гимназия. Учителският колектив черпи опит от колегите си при посещенията си в земеделски училища в редица европейски държави.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker