вторник, 11 Декември 2018, 23:58
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
18 Сеп 2017 13:13 | Видео

Пиргос Агро и български земеделци на посещение в Института за полски и зеленчукови култури в Нови Сад

Ден на полето – пресечна точка на наука и просперитет


Рейтинг
Брой преглеждания: 15951
|

Пиргос Агро заедно с група зърнопроизводители посетиха Нови Сад, където е ситуиран втория по големина държавен институт в Европа след френския за производство на семена от всички земеделски култури. Поводът е есенното издание на откритите полски дни посветени на генетичния потенциал на културите. Eжегодно събитието събира стотици хиляди агро производители, учени и селекционери от над 20 държави, включително и от България.

Пиргос Агро е ексклузивен представител за страната ни продуктите на Института в Нови Сад, като с всяка година интересът към тях става все по – голям. 

Новосадските семена се котират много добре в над 35 държави по света в ЕС и извън него, включително Русия, Украйна, Казахстан, Узбекистан, Иран, в страните от Сверена и Южна Америка, Австралия.

Обособени парцели показват новата селекция при отделните култури като всяка една от тях е представена със свой щанд. Нашата група се запозна с хибридите слънчоглед, които от следващата стопанска година Пиргос Агро ще внесе на българския пазар.

През 2018 г българския пазар ще има 4 нови слънчогледови хибрида от Експрес технологията – ЕН ЕС Сумо Стар,  ЕН ЕС Сумо Сан,  ЕН ЕС Сол и  ЕН ЕС Сумо Сияй. Освен, че са устойчиви при третиране с трибенурон метил са устойчиви на мана и на 5 раси синя китка. Имат висок генетичен потенциал и добив от 470 кг/дка.

При царевицата новостите ще бъдат във ФАО 300 – ЕН ЕС 3023 и ЕН ЕС 3111. Добивният потенциал на хибридите е 1500-1600 кг/дка при поливни условия.

Българската група се запозна със селекцията на сорго и соя, а след това и посети Центъра за селекция на технически и медицински култури, билки и подправки.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker