понеделник, 20 Май 2019, 03:37
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
13 Ное 2018 16:08 | Видео

Дискусия за бъдещата ОСП

Какви цели ще заложим в стратегическия план?


Рейтинг
Брой преглеждания: 15236
|

Финансирането в агросектора и бюджетът за Общата селскостопанска политика бяха във фокуса на седмото издание на форума Клуб Investor.bg – Агробизнес, който се проведе в София. Във фокуса на събитието бяха още цифровизацията и въвеждането на нови технологии. В дискусията взеха участие представители на земеделското министерство, браншовици и анализатори.

По време на първата част от дискусията експертите коментираха, че фермерите трябва да се готвят за повече бюрокрация. От бранша настояват за задължителен преходен период. Бизнесът иска да знае не само рамката за процедурите и задълженията, но и за санкциите при неизпълнението на заложените цели.

Трябва ли да има таван на директните  плащания – друга сериозно дискутирана тема в рамките на форума. От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи застават зад позицията да няма таван на директните плащания, ако такъв бъде приет за задължителен, той трябва да се определи от съответната държава в зависимост от размера на стопанствата и заплащането на работната ръка. Галина Пейчева – Митева изказа и мнението, че таваните на директните плащания биха довели до изкуствено раздробяване на сектора. Европа е Европа на регионите и не може да бъде приложен еднакъв модел спрямо всички държави. Експерти изразиха позицията, че ефективно земеделие не се развива само заради получаването на субсидии. От фондация „Биоселена“ искат една по-различна  ОСП – с по-добро планиране и с работещи мерки.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват стратегическият план за бъдещата ОСП да баде съобразен с националните особености. А браншовите организации да работят съвместно със земеделското министерство при определянето на дефинициите.

На 1 януари 2020 г. страните-членки трябва да представят своите стратегически планове, а Европейската комисия ще разполага с 8 месеца, за да ги да разгледа.


Автор: Цветелина Влайкова
 

Още по темата


eXTReMe Tracker