вторник, 25 Юни 2019, 23:01
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
27 Май 2019 17:13 | Видео

Рапицата е печеливша култура за братята Коста и Теньо Петрови

Те са избрали за своите полета Клиърфийлд хибриди на Пионер


Рейтинг
Брой преглеждания: 4520
|

Рапицата е печеливша култура за братята Коста и Теньо Петрови, които стопанисват 3200 дка земя. Освен че прилагат добра технология, те внимателно са подбрали хибридите на полето.

На полето е представен нискостъбленият PX125CL, който е един от MAXIMUS хибридите на Пионер. При него височината на стъблото е по-ниска, много е здраво и устойчиво на полягане, което е голямо преимущество за получаване на висок добив. След формирането и розетката е разстлана и вегетационният връх е под почвената повърхност, като по този начин се повишавана студоустойчивостта на растенията. През пролетта по-късно стартират вегетацията, което ги предпазва от късните пролетни слани. Още едно голямо предимство на нискостъблените хибриди - не е нужно приложението на растежни регулатори за скъсяване на стъблото и така се спестяват допълнителни разходи.

Другият хибрид, заложен на полетата край село Меден кладенец, е PT228 CL, който разгръща потенциала си в южните райони на страната. Отлично се развива и хибридът PT200 CL. Братята са избрали и най-новия Клиърфийлд хибрид PT279 CL.


 

eXTReMe Tracker