вторник, 16 Юли 2019, 09:01
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
24 Сеп 2013 16:12 | Видео

Прилагането на евростандартите - нова отсрочка за млечните ферми

Какви съпътстващи мерки е наложително да се вземат


Рейтинг
Брой гласове: 1 Рейтинг: 5
Брой преглеждания: 18195
|

От Брюксел наистина се задава блага вест. За трети път  Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните” към ЕК  ще удължи с две години гратисния период за привеждане на млечните ферми в съответствие с европейските стандарти. Вероятно е въпрос на дни да получим официалното съобщение, щом зам.-министър Гечев сподели пред медии, че  това със сигурност ще бъде факт.

Ще спасим 33 хил.ферми трета категория, които в края на годината или трябваше да бъдат затворени или да ползват произведеното мляко за собствени нужди-нещо невъзможно, което пак означава излизане от бизнеса.

Дали обаче тези 33 хил.ферми ще бъдат спасени? Едва ли. Ако не се вземата съпътстващи мерки от държавата. Опитът от предишните години налага извода, че се налага спешен, задълбочен  анализ, който да отговори на няколко въпроса: защо предишните две удължавания на гратисния период не допринесоха за измъкването на фермите в по-горна категория? Защо  това не се случи дори след като бяха заделени финансови средства от Мярка 121 на ПРСР в т.н. Гарантирани бюджети? Ясно, кредити трябват, а дребните стопани няма какво да предложат за обезпечението им. Макар и в края на програмния период най-после заработи Гаранционният фонд. Но и той не помогна. Броят на онези, които са се възползвали от него е символичен.

И какво от това ако на планинските малки ферми се разреши да преработват до 80% от произвежданото мляко? Първо, Наредба 26 за директните продажби е абсолютно неприложима за тях, поради недостижимите хигиенни изисквания, и второ - те никога не могат да си позволят лукса да инвестират по 1400 евро за животно, за да постигнат евростандартите. Като се обърне каруцата, въпроси много. Дали още при влизането ни в ЕС не е трябвало да се помисли за поминъка на бедните райони? Дали  някогашните преговарящи и чиновниците от последните години са опитали друг вариант: за малките млечни ферми да важат само хигиенните изисквания за качествено мляко, без да прилагат изискванията за сграден фонд? А сега това може ли да се случи?

Земеделският министър вече сподели, че в поредният удължен срок трябва да се задействат и други мерки. Какви са обаче те, очакваме да чуем. Защото от това зависи дали след две години няма отново да кършим ръце, че 33 хил.млечни ферми, трябва да се затворят.


 

Още по темата


eXTReMe Tracker