Младият зеленчукопроизводител Светослав Петков: Пътят към успеха е съчетание на дисциплина, постоянство, късмет и евросредства

Благодарение на своите родители се насочил към оранжерийното производство

 

Той е усмихнат, млад, трудолюбив. Благодарение на своите родители се насочил към оранжерийното производство, като надградил амбициите си със завършено образование в Техническия университет във Варна, специалност Агрономство. Освен това Светослав Петков е сред успешните бенефициенти по подмярка 6.1. Договорът му е подписан през 2016 година, а предходната година се регистрирал като земеделски производител.

В землището на село Селце, общ. Каварна, отглежда зеленчукови култури – 4,6 дка оранжерийни домати, 15 дка градински домати, 15 дка градински пипер и 15 декара дини. С помощта на средства по подмярка 6.1 инвестирал в развитие на стопанството си. Получил два транша с по 25 хил. лв. Светослав е благодарен за европейската подкрепа. „Нормално е човек да се обърне към механизмите за подпомагане и стартиране на бизнес за млади производители, защото в днешно време всичко е свързано със средства. Останалото е резултат от надграждане, дисциплина, постоянство и късмет най-вече“, казва младият фермер.

Йоана Кралева, която отговаря за реализацията на продукцията, работи при Светослав през последните 5 години и споделя, че е огромно удоволствие да се занимава със зеленчукопроизводство и „най-вече да предоставяме качествен продукт за българския потребител“. Споделя, че пазарите и търсенето са много променливи.

SP

„Опитваме се да създадем опаковка, за да се получи добър търговски вид на продукта. В процес сме на създаване на бранд, за да се отличаваме от другите производители, да бъдем разпознаваеми.“

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.