Умно земеделие във фермата на младия Виктор Асенов

Инвестиции с евросредства в иновативна оранжерия за отглеждане на краставици по европейски стандарти

 

Европейски пари в една от големите оранжерии за производство на краставици у нас. Умното съоръжение разположено, на площ от 6 дка, следи процесите от засаждането на културата до готовата продукция. Оранжерийният комплекс представлява съвременно стопанство с висока степен на функционалност. Технологиите пък дават възможност за взимане на информирани решения на всички нива на управление. Това е една от най-перспективните модерни ферма за отглеждане на зеленчуци по метода на хидропониката. Идеята е на трима съдружници, сред които младият фермер Виктор Асенов. Той е първо поколение земеделец. Завършил е Техническия университет в София, специалност Информационна логистика.

„Идеята за оранжерията се зароди поради факта, че имахме земеделска земя, която беше неизползваема до този момент и направихме проучване за какво може да бъде използвана и да внедрим иновации в тази сфера на земеделието. Проучихме. Видяхме, че оранжерийното производство е подходящо за района, след което проверихме на Запад какви практики има и какво можем да внедрим в България. Видяхме, че има европейска програма, която субсидира 70% от инвестицията и така създадохме оранжерия, която вече работи.“

 

Инвестицията за целия проект е в размер на 1,5 млн. евро. Тя е усвоена по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони.

Ненапразно Виктор е носител на титлата „Иновативен млад фермер на годината“ за 2018-та. „В тази оранжерия има доста иновации, които не са ползвани никъде. Поне ние нямаме такава информация. Едно от нещата е внедреният оксиводороден генератор, който разделя водата на водород и кислород и се получава така нареченият браунов газ, който вкарваме в котела и по този начин подобряваме горивните му процеси. Намаляваме вредните емисии във въздуха. Намаляваме разхода на гориво с около 30%, което води до по-добри икономически показатели, както и екологични. Разполагаме с проветрители, засенчване, отопление, вегетативно отопление, което сложихме съвсем скоро. Имаме контрол на климата, контрол на храненето, което позволява отглеждането на европейски краставици по европейски стандарт.“

Двамата съдружници на Виктор са докторанти в БАН.

Силният екип и иновативното мислене на тримата предприемачи е причина производството им да бъде модерно и рентабилно. „Допълваме се с всеобщата идея да доставяме иновации в страната, да помагаме за производството на качествена храна“, категоричен е Виктор.

 

Сдружаването в зеленчукопроизводството е идея, подкрепена от младия фермер. „Разковничето е малките ферми да се обединим, като отглеждаме една и съща култура, по едни и същи стандарти и можем да предложим по-добро качество от това на големите производители. Примерно, 10 малки фермера с оранжерии с 5-10 дка, като се кооперират и става една оранжерия от 100 дка, която вече става конкурентна и на европейския, и на българския пазар. Можем да се борим за намаляване на цените на торовете, препаратите и всички разходи.“

Въпреки че земеделието е рисков бизнес, Виктор вярва в развитието му. „Когато вярваш в нещата, че ще се случат, ти трябва да поемеш риск, за да ги задействаш. Тези рискове трябва да ги поеме всеки един инвеститор, за да създаде бизнес, който да е устойчив.“