Д-р Христо Кънев, председател на Национален клуб Български Барак

Искаме тази българска порода да бъде международно призната

- Д-р Кънев, Българският барак е една от трите родни ловни породи кучета. Какъв е произходът й?

- Българският барак е стара наша ловна порода кучета. Точният произход на тези кучета не е известен и се губи в миналото. Съществували са по нашите земи от векове, като са отглеждани и развъждани единствено с цел да бъдат използвани за лов.

Българският барак е средно ръстово гонче, ловуващо на топла следа на едър и дребен космат дивеч. В миналото е използван основно за лов на зайци. Днес Българският барак е едно от най-ценените кучета за лов на диви свине.

- Има ли известни исторически данни за тази българска порода?

- Те са са по-скоро оскъдни. В записките на Михаил Чайковски, по-известен като Садък паша, пише, че след края на Кримската война /1856 г./ много турски офицери изнасят от българските земи брадати гончета.

В една книга на проф. Габрашански, д-р Любо Мутафов и подполк. Богданов „Ловни Служебни и Декоративни кучета“ от 1966 г. има поставена цветна снимка на женски барак. Тази книга за времето си е била много ценна с информацията в нея, но за барака има само тази единствена снимка, без никакво описание за тези кучета.

Знае се, че в миналото някои са го наричали илирийско гоче. Илирите са населявали западната част на Балканския полуостров, но такива кучета е имало в източната част на Балканите.

През 1965 г. бивша Югославия регистрира порода куче под името Босански остродлаки гонич - Барак в FCI, най-голямата международна киноложка организация, което много прилича на нашия барак, но има и доста различия.
Барак на турски означава рошав космат. В именника на българските владетели има кан Барак, 211-217 г. от н.е., син на кан Борис.

Други сведения за съществуването на барака са две статии с кратко описание на тези кучета от д-р Тодор Гайтанджиев в списание „Паралели“ в началото 70-те години и от д-р Любо Мутафов в сп. „Лов и Риболов“ през 80-те години на 20-ти век.

Данни за барака откриваме в два български филма:
„Козият рог“ от 1972 г., в който за кратко се показва много хубав трицветен барак, който преминава през двора на бея.

Вторият филм е „Куче в чекмедже“, сниман през 1981 г. Тук кучето е младо мъжко бараче на 6-7 месеца на име Рошко. В филма не се казва породата на кучето, но в края на филма дядото с ловна пушка и Рошко излизат извън селото.

Интересен факт е, че от няколко месеца от БАН се провежда генетичен сравнителен анализ от космени фоликули на съвременни Български бараци и материал от намерени кучешки кости на над 3000 години в тракийски гробници. Все още чакаме окончателните резултати.

Така че, такива кучета като днешния Български барак със сигурност са съществували по нашите земи и ние с право се стремим и искаме да бъде международно признат, както и другите две родни породи.

- Какъв е стандартът на породата?

- Общият вид на Българския барак е много характерен. Цялото тяло е покрито от груба, твърда на пипане космена покривка, която го предпазва от тръни и гъсти храсти, в които му се налага да влиза по време на лов.

Тези кучета имат своите характерни породни белези - брада, мустаци, вежди и окосмен стоп-перчем.

- Кои са силните страни на тази порода?

- За този вид лов кучето трябва да притежава определени качества – смелост, издръжливост, упоритост, добро обоняние, съобразителност, добра ориентация. Често по време на лов едно куче изминава над 50 км за един ден.

Автор: Светла Стефанова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.