Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника

Правим всичко възможно, за да осигурим достатъчно машини, консумативи и резервни части за предстоящите месеци

Във време на криза новата техника ще ви помогне да намалите разходите

- Г-н Минев, 13-то издание на изложението БАТА АГРО ще бъде отменено и ще се проведе следващата година заради обявеното извънредно положение и разпространяващата се пандемия. Ще има много разочарование сред земеделците, това е сигурно. Решението на УС на Асоциацията не е било лесно…

Никак не беше лесно това решение. Новите дати са от 10 до 14 май 2021 г. Доста дискусии водихме по въпроса в рамките на Асоциацията, наблюдавахме в последните две седмици развитието на ситуацията в страната. Въведеното извънредно положение и затягането на мерките прави на практика невъзможно организирането на изложението в рамките на месец май и поради неяснотата по отношение на това колко дълго ще продължат тези мерки и кога ще се нормализира ситуацията, взехме решение да го отложим.

- Имали сте намерение да покажете много нови машини и технологии. Това означава ли, че следващата година ще представите двойно повече премиери?

При всички положения в един период от две години се натрупват много повече новости за всички производители, много повече нововъведения, така че, предполагам, че ще има много повече нови неща в сравнение с изложението тази година. Нямаме притеснения от това, че ще бъде малко по-дълъг периодът, важно е да бъде гарантирана сигурността на хората и да не поемаме рискове.

 - В този случай, как земеделците ще се запознаят по-детайлно с новите машини на различните производители на агротехника?

Изложението само по себе си далеч не е единственият или най-важният канал за комуникиране със земеделските производители и запознаването им с новостите при земеделската техника. Да, изложението е един основен форум, който се провежда веднъж годишно, там наистина се представят много нови новости, но всички производители, всички вносители на техника далеч не разчитат единствено и само на изложението, за да стигнат до клиентите. Напротив, всички ние сме изключително активни в медийното пространство. Освен това демонстрациите също са едни от основните начини за представяне на новости. Разбира се, с оглед на сегашната ситуация, за момента това няма как да стане, но когато ситуацията се нормализира, ще започнем да ги провеждаме.

 - Във връзка с кризата дали вече има забавяне при доставката на машини, консумативи, резервни части?

Неминуемо кризата се отразява както на производствените процеси, така и на доставката на машини. Трудни са доставките в момента. Има затруднения с транспорта. Много производители вече намалиха капацитета си на производство в една или друга степен. Доставките на резервни части също не са безпроблемни и в крайна сметка и при тях има забавяне. Съвсем не искам тук да създавам паника. Напротив. Всички вносители в България правят всичко възможно, за да осигурят достатъчно консумативи и резервни части за кампанията, за предстоящите месеци. Нямам притеснения по отношение на машините, защото големите вносители имат достатъчно наличности в България, с които може да се реагира в рамките на дни. Важното е в момента земеделските производители да се фокусират върху своя бизнес, а ние, като вносители на техника и като сервизни партньори, ще се фокусираме върху безпроблемната работа на машините доколкото е по силите ни в тази изключително тежка ситуация.

 - Имате ли увереност, че земеделието ще бъде сред най-малко засегнатите сектори от кризата?

Земеделието няма да спре. То осигурява храната на всички нас и винаги е било стълб на икономиката ни. Да, предполагам, че ще има негативен ефект и върху земеделското производство, но смятам, че той няма да бъде твърде значителен.

 - Все пак, в тази криза някои земеделци решават да бъдат по-внимателни по отношение на инвестициите в нова агротехника. Какво ще ги посъветвате?

Точно в тежки времена, във времена, в които фокусът е основно в намаляването на разходите, от изключителна важност е да се инвестира в нова техника. Една нова машина спестява разходи. Само тези, които имат смелостта да инвестират в нови технологии, ще могат да видят положителния икономически резултат от това.

 - Вашето послание към земеделската общност.

На първо място, искам да призова към спокойствие. Няма място за паника. Наложените мерки от правителството са наистина строги, но смятам, че са напълно нужни за справянето с тази пандемия. Важното е всички да проявяваме разбиране и да правим всичко възможно да помогнем. Силно вярвам, че с общи усилия ще преминем през това огромно изпитание за цялото човечество в момента. Пожелавам успешна година на всички земеделци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.