Земеделието се нуждае от планиране

Тодор Николов, председател на УС на БАТА АГРО

- Г-н Николов, има ли неглижиране на водената в земеделието политика?

- В земеделието няма политика. В България липсва каквато и да е програма за следващите 20 години. Пледирам това да се направи от научните среди, да се консултира с браншовите организации, да се приеме от всички политици и да има последователност на изпълнението й. Всеки нов „месия" решава, че има нови приоритети, но кой как ги определя не е много ясно.

- Има ли чуваемост за проблемите?

- Аз поне не съм разбрал.

- Какви са очакванията на бранша за подобряване на икономическата ситуация?

- В нашите среди е известен фактът, че по-добре да няма субсидии. Неясното бъдеще, неясните правила и неясното насочване на субсидии предизвиква стопиране на пазара. Когато имаш една много ясна програма, свързана със сигурност, може да прогнозираш. Но когато те мотаят, че мерките ще бъдат отворени в неясно бъдеще, това не създава комфорт на пазара. Защото ние, за да посрещнем пазарното търсене, трябва да сме подготвени.

- От какво се нуждае пазарът на агротехника в България?

- Целият бизнес се нуждае от сигурност. Земеделската машина изисква планиране. Има машини, чиято подготовка за закупуването им се прави 6-8 месеца преди покупка, защото това са много пари. От тази гледна точка подобен вакум, който се реализира от ДФ „Земеделие", не ни дава възможност да си вършим работата. Докато, ако има една много ясна програма с години напред как се случват нещата, тогава вече можеш да планираш. Аз съм против всякаква деформация на пазарите. В България беше допуснато нещо, което не се харесва на никого. Влязохме в европейската общност като предварително бяха решили, че сме трета категория. Защото субсидиите, които получаваха българските земеделци в началото, бяха десетки пъти по-ниски от европейските, в момента са няколко пъти по-ниски. Това не води до еднакви пазарни условия. Това не е обединена Европа. Не е Европа на различни скорости. Това е едната Европа напред - другата назад. Защото ако производителят във Франция получава три пъти по-голяма субсидия от този в България, това означава, че този в България е отрязан от състезанието. Считам, че субсидиите в сектора трябва да се дават на база площи. Не трябва да има субсидии за проекти, така както се прави в момента. Най-добрият вариант е тогава, когато субсидиите са равни за всички страни. Тогава наистина ще имаме един пазар. Това е и една от причините за съществуване на евроскептицизма. Аз съм от хората, които считат че за Европа няма друго бъдеще освен да е обединена, но при равни правила.

- Спирането на субсидиите няма ли да предизвика стагнация на пазара на агротехника?

- Ако в един сектор има субсидии, а за друг - не, това създава деформация. Това е причината да казвам, че съм против субсидиите. И като казвам да няма, то означава и тук, и там, навсякъде, тогава вече да говорим за реална икономика. В Италия плащаха по 200-300 евро на тон субсидия за тютюн. Може ли там производителят да се сравнява с нашия тук.

- Политическата ситуация влияе ли на агросектора?

- Аз се наслушах на програми на партии и всички говорят за усвояване на повече средства и да се правят чуждестранни инвестиции. Искаше ми се да чуя за стимулиране на българските инвестиции, защото трябва да се създаде подходящ микроклимат за наши инвестиции. В банките има едно огромно количество пари, спестено от българите, чувам различни цифри между 45 и 90 млрд. лв., които не намират комфортна среда. Такива условия трябва да се създават, че инвестирайки тези пари, те ще работят спокойно в дългосрочен план.

- Има ли необходимост от чисто земеделска партия в парламента?

- Ние нямаме нужда от лоби в парламента. Ние имаме нужда целият парламент да е лоби на земеделието в България. Това е един от най-големите генератори на БВП, огромен сектор, в който работят огромен брой хора. На мен ми се иска всички политици да разберат колко е важно земеделието за държавата ни.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.