1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Германия са затворени 4709 ферми като предпазна мярка срещу замърсяване с диоксин

В Германия са затворени 4709 ферми като предпазна мярка срещу замърсяване с диоксин

Повечето от тях се намират в Долна Саксония

В няколко региони германските власти са издали нареждане за затварянето на 4709 ферми като предпазна мярка срещу замърсяване с диоксин, предава АФП. Повечето от фермите се намират в Долна Саксония, северозападна Германия, и в по-голямата част от тях се отглеждат прасета. Докато във фермите не бъде извършена проверка и не се установи, че няма замърсяване, няма да им бъде позволено да изнасят продукция.

Опасенията от замърсяване започнаха в Долна Саксония, след като се установи, че през ноември и декември са били доставени замърсени с диоксин мастни киселини, използвани като животинска храна. Предполага се, че около 3 хиляди тона от тях са били доставени от компанията "Харлес унд Йентцш".

След като извършените проби показаха високи нива на диоксин в част от произведените продукти, заради страховете от замърсяване беше спряна продукцията на около 1200 ферми за птици и прасета.

В средата на седмицата германските власти информираха Европейската комисия, както и бизнес партньорите си, че 136 хиляди яйца от заразени германски ферми са били изнесени за Холандия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.