1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Невиждана суша в Централен Китай

Невиждана суша в Централен Китай

Нарушен е посевният цикъл в оризовите плантации

Невиждана от половин век суша е обхванала Централен Китай. Застрашително спада нивото на водата в язовирите, изостря се недостигът на ток, нарушен е посевният цикъл в оризовите плантации, съобщава "Франс прес".

Според "Чайна дейли" пред периода от януари до април валежите в басейна на р. Янцзъ, основната водна артерия в страната, са били под 40 на сто от средните равнища през последните 50 години. Правителството разпореди местната хидроенергийна каскада "Трите клисури" - най-голямата в света, да увеличи през следващите две седмици с 10 до 20% обема на изпусканата вода, за да намали недостига за питейни и поливни нужди по долното течение на реката.

Над половин милион жители на провинция Хубей имат проблеми с достъпа до питейна вода, твърди "Чайна бизнес нюз". В печата селскостопански производители се оплакват, че не са успели да осигурят пролетния посев в оризищата. Недостигът на вода увеличава заплахата от инфлация, която може да засегне по-специално хранителните продукти и да изостри социалното недоволство, отбелязва АФП.

Пекин е разтревожен от поскъпването, достигнало 5,3 на сто през април след мартенската кулминация от 5,4%. Нараснали са най-вече цените на храните - с над 10% за една година. Сушата влошава и положението с недостига на електроенергия, който редовно създава проблеми на китайската икономика.

Водната енергия е втора по значение за Китай след получаваната от въглищните централи, напомня агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.