1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Върху близо една трета от скандалния имот в Несебър, предвиден за строеж, е имало дюни

Върху близо една трета от скандалния имот в Несебър, предвиден за строеж, е имало дюни

Те са били описани в доклада на учен биолог при оценката за съвместимост на проекта преди пет години

Оказва се, че върху близо една трета от скандалния имот, предвиден за строежа на нов ваканционен комплекс, наистина е имало дюни. Те са били описани в доклада на учен биолог при оценката за съвместимост на проекта преди пет години, а после са били скрити. Документът, че дюни край Несебър има, е доклад от 2007-ма, написан от 76-годишният тогава биолог-зоолог професор Петър Коларов.

„Този учен е казал, че се срещат и трите вида дюни и една трета от имота са дюни. Има бели, сиви, облесени дюни, с обща площ около 8,5 дка", каза Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ- Бургас, предаде БНР.

Дюните на хартия обаче изчезват, а решението на тогавашния директор на екоинспекцията в Бургас е да не се извършва екологична оценка на терена. Георгиев допълни, че документите са намерени в архивите.

Според настоящия екодиректор в Бургас, като скрил фактите от доклада на професора, предшественикът му заблудил останалите институции, одобрили намерението за строеж в защитената местност. Така Георгиев, застрашен с уволнение заради „Дюнигейт", твърди, че преди празниците е подписал рутинно разрешение, че няма нужда от нова екооценка. Искането на инвеститора било подкрепено с всички необходими документи, а в тях нямало и намек за дюни. Разкритията на шефа на екоинспекцията са дадени на прокуратурата.

„В получените материали има данни, че тези решения е възможно да са незаконосъобразни и прокуратурата е компетентна, ако прецени това, да ги атакува по съответния съдебен ред, за да бъдат обявени за нищожни и да се обезсилят", допълва Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура Бургас.

В аферата с дюните се включи и историкът Божидар Димитров. Според инициатора на разкопките по морето през последните години, преди да влязат багерите, трябва археолози да проучат терена. В известната като „несебърска пясъчна пустиня" можело да се крие част от древен некропол със златни и сребърни дарове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.