1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Върховният административен съд отмени строежа на нов лифт в парк „Пирин”

Върховният административен съд отмени строежа на нов лифт в парк „Пирин”

Снимка:

Съществува противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на министъра на околната среда за нов лифт в НП "Пирин" заради противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона. Констатацията е на петчленен състав на Втора колегия на ВАС, съобщиха от съда.

Съдебният спор е с предмет строителството на нов ски лифт в местността Платото в Национален парк "Пирин" и трябва да се прецени дали има нужда от извършване на оценка на въздействие върху околната среда. Съдебният спор е по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници са министърът на околната среда и водите и "Юлен" АД, гр. Банско.

Решението на петчленния състав на ВАС е окончателно и определя как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера "Юлен" АД за срока на договора до 2031 г.

Според мотивите на съда строежът на лифта не е реконструкция, ремонт или поддържане на съоръжение, което не изисква промяна на застроената площ, нито изпълнява критериите на т. 13, тъй като с него не се доизгражда съоръжение, одобрено с ТУП и ОВОС към него от 2000 г.

Явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия, сочи за недопустимост на неговата реализация – констатира петчленния състав на ВАС. Иначе щяха да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост.

Съоръжението, предмет на съдебния спор, е построено през 2011 г. Съдебната експертиза доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера "Юлен" АД извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк "Пирин", става ясно още от съобщението на ВАС. Засягат се зони ІІІ и зона ІV на националния парк, съгласно плана му за управление. Целта на забраната е за строителство на нови и разширяването на съществуващи ски-писти и съоръжения на територията на целия парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.