1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жертвите на тайфуна Хаян са над 1000

Жертвите на тайфуна Хаян са над 1000

Спасителни операции във Филипините се усложняват от факта, че засегнатите райони са частично отрязани от външния свят

Официалният брой на жертвите на тайфуна Хаян, който помете Филипините през уикенда, е 1833 души. Други 84 са в неизвестност. Данните бяха съобщени днес от Националната агенция по извънредните ситуации на страната, отбелязва БГНЕС.

Информацията за жертвите на стихийното бедствие силно се разминават, в зависимост от източника. Вчера в интервю за американския телевизионен канал Си Ен Ен президентът на Филипините Бениньо Акино посочи, че броят на загиналите е между 2000 и 2500 души. В същото време, властите в провинция Лейте, върху която се стовари "Хаян" с цялата си сила, посочиха, че жертвите на тайфуна може да бъдат повече от 10 хиляди души.

Спасителни операции във Филипините се усложняват от факта, че засегнатите райони са частично отрязани от външния свят. Редица страни предлагат помощ на Манила за справяне с последиците от бедствието.

"Хаян", или "Йоланда", както го наричат във Филипините, е 30-ият тайфун в Тихия океан за тази година. По данни на Националната метеорологична служба на Япония, скоростта на вятъра в епицентъра му е 87,5 метра в секунда, а поривите му достигат до 105 метър в секунда (360 км/ч).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.