1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В новата ПРСР се разработват 3 варианта за субсидирането на младите фермери

В новата ПРСР се разработват 3 варианта за субсидирането на младите фермери

Остава условието земеделците, които искат да кандидатстват, да са до 40 години

По-големи субсидии за млади фермери и за земеделците, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще бъдат заложени в новия програмен период на ЕС за 2014-2020 г. Това обяви аграрният министър Димитър Греков в българското посолство в Берлин.

"В новата програма за селските райони се разработват 3 варианта за субсидирането на младите фермери. Обсъжда се възможността общата субсидия да бъде 35 000 евро, 50 хил. евро или 75 000 евро, но ще се увеличи периодът, в който на порции ще се изплащат парите", каза министър Греков.

Кой от вариантите ще бъде избран, ще стане ясно до края на февруари. Остава условието земеделците, които искат да кандидатстват, да са до 40 години. За сравнение, до момента младите хора, започващи в земеделието, получаваха веднага след одобрението на проектите им по 12 500 евро, а ако разширят стопанствата си в следващите 5 години по още 12 500 евро, т.е. общо 25 000 евро, пише "Труд".

"Трябва да се даде възможност на младите фермери с тези проекти да могат да купят нещо повече от 1 трактор и няколко декара земя, което им позволява досегашната субсидия", допълни Греков. Наред с това младите фермери ще получават с 25% по-високи субсидии за нивите, които обработват, спрямо останалите земеделци.

"ЕС да се отвори за младите хора, стартиращи в земеделието", призова и еврокомисарят Дачиан Чолош в четвъртък при откриването на международното изложение за храни "Зелена седмица" в Берлин.

Оказа се, че по-големи субсидии ще има и за производителите на интензивни култури, каквито са плодовете и зеленчуците. "Производителите на плодове и зеленчуци, ще се субсидират с по-високи субсидии за първите 300 декара, които обработват", каза министър Греков.

Експерти уточниха, че от схемата няма да могат да се възползват зърнопроизводителите. В регламентите си Брюксел посочва, че за прилагането на тази помощ могат да се отделят не повече от 30 процента от пакета със субсидии, а увеличението не бива да надхвърля 65 процента от помощта за декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.