1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за потенциално опасно време е обявен за пет области в България

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за пет области в България

Умерен и силен северен вятър ще е причина за навявания и преспи

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за 27 януари за пет области в България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН). Става въпрос за областите Разград, Шумен, Варна, Силистра, Добрич. Там ще продължи да духа умерен и силен северен вятър, който ще е причина за навявания и преспи.

Температурите сутринта са ниски, като минималните в повечето места са между минус 10 и минус 5, в крайните югозападни райони – около минус 4 до минус 2. В София – около минус 9. От запад валежите ще започват да спират, облачността ще се разкъсва и временно ще намалее, а вятърът от север-северозапад ще отслабва.

Над Североизточна България, където ще се задържи доста ветровито, снеговалежите ще продължат през целия ден и там ще има навявания и преспи. Максималните температури ще бъдат от минус 6 в североизточните до 5-6 градуса над нулата в крайните югозападни райони. В София температурата ще бъде около 0 градуса.

Над Черноморието ще духа умерен, по северното крайбрежие – силен север-северозападен вятър, който постепенно през деня ще отслабва. Ще вали сняг, по-интензивен над северния участък. Максимални температури минус ще са от 5 - до минус 2 градуса. Вълнение на морето ще бъде 3-4 бала. Температура на морската вода е 7-8 градуса.

Над планините ще духа слаб източен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-югозапад. Облачността от запад временно ще се разкъса и намалее. Максимална температура на 1200 метра ще е 1 градус, на 2000 метра – минус 4 градуса. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са заснежени, на места – мокри със заледени пътни участъци, които се почистват и обработват, съобщиха от СБА.

Поради мъгла е намалена видимостта в района на Мъглиж – до 100 м, и в района на Разград – до 150 м. Затворени за всички моторни превозни средства са проходите: Арабаконак, Златишки, Върбишки, Айтоски и Троянски. Дюлинският проход е затворен за всички товарни автомобили, а през проходите Вратник, Шипка и Твърдица-Елена е забранено движението на МПС над 10 т. През Петрохан и Печинско товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. През проходите Рожен и Превала всички МПС трябва да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.