1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вид слива може да помогне при борбата с болестта Алцхаймер

Вид слива може да помогне при борбата с болестта Алцхаймер

Какаду има изключително високо съдържание на естествени, мощни антиоксиданти

Според учени от университета „Едит Кауън“ в Западна Австралия, сливата Какаду може да се окаже най-доброто средство за борба с болестта Алцхаймер, поради изключително високото съдържание на естествени, мощни антиоксиданти, пише sciencewa.net.au.

Според проведените изследвания, резултатите показват, че плодът съдържа антиоксиданти, които са седем пъти по-силни от куркумина. Учените казват, че това може да се дължи на суровите условия, в които сливата расте, като това по естествен начин кара растението да изгражда по-силни защитни сили срещу природни явления и вредители.

Учените също смятат, че може много по-скоро да започнат лабораторни тестове и изследвания с естествения природен продукт, за да се види реалният ефект срещу най-опасния агент на болестта - бета-амилоид, който унищожава мозъчните клетки.

В момента сливите Какаду се отглеждат в малки, изолирани плантации, но с това откритие вероятността да започнат да се произвеждат масово ще се увеличи значително. Според изследователите, ако бъде осигурено нужното финансиране, лабораторните тестове могат да започнат към средата на 2015 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.