1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Ивелина Василева: 50 % от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани до 2020 г.

Министър Ивелина Василева: 50 % от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани до 2020 г.

Това каза министърът на Националната годишна конференция на НСОРБ

Министър Ивелина Василева участва в дискусионния форум „Опазването на околната среда - обща грижа на общините и държавата“ в рамките на Националната годишна конференция на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Тя очерта основните цели и предизвикателства в политиките по управлението на водите и отпадъците.

„Околната среда не трябва да бъде възприемана като препятствие пред развитието на бизнеса и икономиката, а напротив - чрез осигуряване на чиста и безопасна околната среда, стимулираща растежа и създаваща нови работни места“, каза в началото на форума министър Василева.

Тя подчерта, че интегрираното управление на водите следва да бъде поставено като основен принцип за осигуряване на чиста, безопасна и с достатъчно количество вода за населението, икономиката и за осигуряване на водните екосистеми, намирайки отражение във всяка политика от обществено-икономическия живот на страната.

Министърът посочи, че новите предизвикателства в управлението на отпадъците са свързани с целите за повторно използване и рециклиране на битовите отпадъци – 50 % от тях трябва да бъдат рециклирани до 2020 г. „Проектът на Национален план за управление на отпадъците очертава ясни граници на политиките по отпадъци през следващия програмен период, като огромна тежест ще има инфраструктурата по третиране на биоотпадъците, без отделянето на които не би било възможно и подобряването на системите за събиране на рециклируемите отпадъци“, отбеляза Ивелина Василева.

Тя увери, че ще бъдат положени нужните усилия за осъзнаване на ангажиментите и за своевременно въвеждане на новите изисквания и подобряване на управлението в сектора. „Това има за цел по-високи икономически резултати за страната като цяло, но и разбира се намаляване в дългосрочен план на разходите, което да бъде усетено от всички нас като граждани.“, категорична бе министърът.

„Днес е повече от важно диалогът, сътрудничеството и усилията да бъдат съчетани на национално и местно ниво, за да можем да отговорим на съвременните предизвикателства пред околната среда и развитието на българската икономика“, каза в заключение министър Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.