1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. МЗХ ще подкрепя приоритетно производството на български плодове и зеленчуци

МЗХ ще подкрепя приоритетно производството на български плодове и зеленчуци

В момента най-голямото предизвикателство пред МЗХ е кампанията за директни плащания 2015, която ще започне от 1 март

„Пазарът на препарати за растителна защита трябва да бъде максимално отворен, така че земеделските производители да ги купуват на цени и условия каквито са в другите европейски страни.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на конференция на Съюза на Дунавските овощари в Русе. Тя уточни, че към днешна дата има разрешение за употреба на повече от 35 препарата и още 20 са в процедура да се разрешат. Министър Танева увери овощарите, че в средата на месец февруари те ще получат средствата за специфична подкрепа по Схемата за подпомагане за качествени плодове и зеленчуци. Тя допълни, че има уверение от Държавен фонд „Земеделие“ плащането да започне след 15 февруари.

Министърът на земеделието и храните съобщи още, че от 5 до 27 февруари 2015 г., земеделските производители ще могат да подават документи за компенсиране на разходите, свързани с изпълнението на Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

„Производството на български плодове и зеленчуци ще се подкрепя приоритетно през следващите години“, подчерта също министърът. Тя обясни, че резултатите ще бъдат видими едва след няколко години. Според министър Танева държавата трябва да развива земеделието си балансирано, диверсифицирано като вид производство, за да има достатъчно българска стока, която със сигурност се предпочита от потребителя. „Най-важното е политическите кабинети и ръководства, които се сменят в Министерство на земеделието и храните да не излизат от пътя на дългосрочното развитие, поради конюнктурни или политически съображения“, каза още Танева.

Пред присъстващите, министър Танева бе категорична, че в момента най-голямото предизвикателство пред Министерството е кампанията за директни плащания 2015, която ще започне от 1 март. Тя ще бъде подобрена с много повече схеми, а производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите ще получат 232 млн. лева от предвидените общо 1,4 млрд лева за Директни плащания. Десислава Танева поясни, че производителите на плодове и зеленчуци ще могат да кандидатстват по схемата за преразпределително плащане, която е нова.

В рамките на посещението си в град Русе, министърът на земеделието и храните проведе и среща със земеделски производители от областта. Пред министър Танева фермерите споделиха притесненията си относно промените в Закона за данък върху добавената стойност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.