1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първият прием на проекти по ПРСР ще бъде по мерки свързани с биологичното земеделие, агроекология и Натура 2000

Първият прием на проекти по ПРСР ще бъде по мерки свързани с биологичното земеделие, агроекология и Натура 2000

Снимка:

В края на март ще бъде отворена мярка 4.1 „Иинвестиции в земеделските стопанства“

В одобрената от Министерски съвет и изпратена на Европейската комисия Програма за развитие на селските райони 2014-2020, са изпълнени всички поети ангажименти за увеличаване на бюджетите за биоземеделие, за инвестиции и за малките земеделски стопанства. Това заяви министър Десислава Танева на пресконференция, на която се отчетоха първите 100 дни от управлението на правителството.

По този начин Програмата е в пряка помощ на земеделските производители и ще доведе до създаването на жизнеспособно и конкурентоспособно земеделие, посочи още тя. Вече са готови и са предложени за обществено обсъждане и наредбите, чрез които ще се прилагат и първите мерки, които ще бъдат отворени по ПРСР 2014-2020. Първият прием ще бъде за компенсаторните мерки в Програмата, свързани с биологичното земеделие, агроекология и Натура 2000, уточни Танева. Тя допълни, че „в края на март ще бъде отворена мярка 4.1 „Иинвестиции в земеделските стопанства“, а към средата на годината и мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“.

Заместник-министър Грудев обясни, че по правилото n+2 през 2015 г. страната ни трябва да усвои около 400 млн. евро по ПРСР за периода 2007-2013 г., като за тази цел всички бенефициенти трябва да приключат проектите си до средата на годината. По отношение на ПРСР 2014-2020 г. той съобщи, че се очаква официално й одобрение в средата на годината.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.