1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Изложби
  4. ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

От 28 до 30 август в град Казанлък ще се проведат Празниците в Долината на тракийските царе. Мероприятието, което е посветено на тракийската култура, ще се състои за 10 пореден път.

ПРОГРАМА

28 август

13.30 ч. „Проблеми и изследвания на тракийската култура“
ИМ“Искра“ Научна международна конференция на траколозите

Емблематично събитие за Празниците в долината на тракийските царе. Национален научен форум на археолози, траколози, учени и експерти, работещи в областта на тракологията и изследвания за траките и техните следи по нашите земи. Място за уникални научни съобщения и открития, атрактивни филми и обмен на различни тези. Предпочитано събитие от журналисти, пишещи по проблемите на тракийската култура, запазена марка за архитектурната ни общественост. Форумът по традиция е съпровождан от поредица съпътстващи прояви, като дискусии, изложби и опознавателни туристически турове.

18.00 ч. „Панаир на тракийските занаяти“ -демонстрации
Ул.“Искра“

Арт срещата на местните творци. Атрактивното изложение събира майстори на различни сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство, които с всяка изминала година стават все повече, с изключително оригинални творчески интерпретации за отношението към естетиката и красивото на траките. Панаирът се провежда на емблематичната за Казанлък улица „Искра”- предпочитано място за актьори, творци, туристи и приятели на Казанлък. От своеобразния панаир на тракийските занаяти всеки може да си тръгне с незабравим спомен и сувенир от Казанлък. Организаторите предоставят възможност и всеки сам да си сътвори сувенир за спомен

Първи Джаз фест в Казанлък – 29-30-ти август

Първият по рода си джаз фестивал ще се проведе в Казанлък в края на август. Той ще е част от тазгодишната програма на Празниците в Долината на тракийските царе .
Идеята за джаз форума е на известната в миналото певица от квартет „Траяна" и настоящ преподавател по поп музика в музикалното училище „Христина Морфова" в Стара Загора Надя Тончева. Тя е и музикален директор на проявата, която ще се реализира с финансовата помощ на Община Казанлък и на местни спомоществователи, любители на стойностната музика.

В двете фестивални вечери - на 29-ти и 30-ти август, в централната част на Казанлък свои концерти ще изнесат Ангел Заберски- син и неговото трио, Васил Петров, самата Надя Тончева със своя формация, Стоян Янкулов- Стунджи- барабани, Веселин Василев- Еко- бас, Васил Пармаков- пиано, казанлъчанинът Борислав Ясенов, който е флейтист №1 на България и китаристът Живко Велев. В двете фестивални вечери концертите ще са общо 4.
Джаз феста ще открият "ROYAL DIXIE BAND" със своята програма от известни джаз стандарти в стил " диксиленд".
Освен тях в концертната програма ще се представи и 4GIPSY JAZZ PROJECT". Това са четирима млади джазмени -Любомир Толумбаджиев-цигулка,Петър Койчев-акустична китара,Момчил Ангелов-акустична китара,Христо Минчев-контрабас.Музиката им е в т.н. стил "Мануш", което е смесица от западноевропейската циганска музика и американския суинг. Най-ярък представител на този стил е легендарният китарист Джанго Райнхард. .

Идеята на организаторите е джаз форумът да стане традиционен за края на август в Казанлък.

20.30 ч. Официално откриване на X –то юбилейно издание на
пл.Севтополис „Празници в Долината на тракийските царе“
Връчване на награда „Професор Александър Фол“ за 2015
„Новите траки“ – спектакъл

Церемонията дава старта на поредица от атрактивни културни събития, научни форуми и експозиции, които превръщат Казанлък в желана туристическа дестинация, както за любителите на емоционалния и съпреживяващ туризъм, така и за туристи с отношение към историята, културата и древното наследство по българските земи.

Акцент в церемонията е връчването на престижната награда на името на покойния траколог проф. Александър Фол, която се присъжда за принос в областта на тракологията и изследванията за тракийската култура по българските земи. Досегашни носители на наградата са били: покойният археолог д-р Георги Китов, който е и първият носител на наградата: колегите му Диана Димитрова доц. д-р Георги Нихризов и други.
За първи път наградата е връчена през 2005-та година, по време на първото издание на Празниците в Долината на тракийските царе. Призът „проф. Александър Фол” е учреден с решение на тогавашния Общински съвет в Казанлък, същата година.

Спектакълът „Новите траки” е невероятна и атрактивна светлинно-звукова композиция, която обединява в себе си музика, танци, тракийски бойни изкуства, театър. Микс от мистика и съвременни визуални техники. Участие във възстановките вземат воините от прабългарската школа за оцеляване „Бага –Тур”.

29 август
10.00 ч. „Проблеми и изследвания на тракийската култура“
ИМ“Искра“ продължение

10.30 ч. „По стъпките на траките“ – екопоход до Мегалит,
Площад с.Бузовград възстановка на тракийски ритуал

Мегалитът е сред култовите места за посещение в Долината на траките. Древно тракийско светилище, което в съвремеността продължава да носи своеобразна мистика и е предпочитано място не само от туристите, но и от любители астрономи, заради атрактивната визия по време на есенното и пролетното равноденствие. Счита се, че е Врата към Отвъдното, според древни тракийски предания. От процепа, образуван от огромните скални късове, по неповторим начин наднича Долината и се простират като на длан повечето от тракийските могили в района. Култово място за траките, съхранило и част от прахта на най- ревностния учени и изследовател на тракийската култура и обредност покойният професор Александър Фол. Скалното образувание се намира на около 40 минути път от центъра на Бузовград. Пътят към него е живописен, пръснат между тесни горски пътеки и скални предизвикателства. Уникалният и мистичен тракийски ритуал, който по традиция се възпроизвежда от самодейци от местното читалище „Любен Каравелов” в Бузовград, представлява своеобразна възхвала на култа съм Богинята Майка и небесните дарове, почитани от траките.

11.00 ч., 14.00 ч. „Тракийски стан“ – демонстрация на тракийски Гробница „Севт III“ бойни изкуства

Изключително атрактивно събитие от програмата на празниците. Своеобразна връщане назад във времето, благодарение на изключително добрия и подходящ декор и костюми, с които ви посрещат участниците в тракийския стан. Посетителите на стана могат да опитат да стрелят с древно тракийски оръжия- копие и лък, да участват в конна езда, да се запознаят с древни обреди и ритуали на траките в компанията на членове на прабългарската школа „Бага –тур”. Организаторите гарантират незабравими емоции, много нови приятели и прекрасни спомени.

18.00ч. Бодиарт ,,Тракийски мотиви от Долината на Севтополис розите”

Уникална и атрактивна жива експозиция на тракийските мотиви на открито. Събитието вече 9 години събира професионалисти и любители художници от близо и далеч, за които Боди арт е предизвикателство. В продължение на 2 часа върху телата на момчета и момичета млади майстори на четката и на авангардни тату техники дават воля на своето въображение, изобразявайки различни вдъхновили ги елементи и събития от тракийската култура и история. Създадените по този начин живи произведения на изкуството дефилират в неотразимо арт дефиле по казанлъшките улици, давайки възможност на всеки желаещ да се снима с тях. Идеята е гражданите и гостите на Казанлък и Празниците да се докоснат до мистерията на траките, тяхната култура и обичаи, пречупени през очите на младите творци и техниките на BODY ART.

20.00ч. Ревю на тракийско облекло с дегустация на вино
пл.Севтополис

Какво са носили представителите на различните тракийски съсловия, какви накити са красили телата им, какви символи са вплитали в дрехите си, как са сплитали косите си, с какво са украсявали оръжията си – всичко това оживява в атрактивното ревю – спектакъл на тракийско облекло, което е едно от кулминационните събития в рамките на Празниците в Долината на траките. Тракийските одежди са близки до дрехите на Античността – туники, наметки, роби, сандали, обемни украшения. Демонстрираните възстановки на облекла и накити са плод на дизайнерски прочит на исторически документи и описания. Оживелите траки на площад „Севтополис” с наслада споделят с туристи присъстващи един неотменим тракийски елексир- виното. Напитката, обожествена и одухотворена от траките, съпътствала целия им жизнен път. Мистични тракийски жени в амфори и глинени съдове черпят присъстващите с различни видове тракийски вина, родени в Долината.

21.00ч. ,,Артфест мултимедия”- творческа интерпретация
Пл.“Севтополис“ от фотограф-художници на забележителностите на региона

Фестивалът е своеобразна документална филмова следа във времето за Долината на тракийските царе и мистиката на този край. Творческо предизвикателство за фотограф-художници, актьори и документалисти от цялата страна, да покажат с различни техники своите творчески интерпретации на различните забележителности от Долината на траките и техните характеристики. Филмовите импресии са истинско предизвикателство за очите, както за присъстващите,така и за телевизии, музеи и други културни институти, защото дават възможност за обогатяване на документалната съкровищница за дирите на един древен и мистичен народ, какъвто е бил тракийският .

30 август
11.00ч. Анимации за деца в Домината на траките
парк ,,Розариум”

Микс от куклено шоу, фокуси, игри и състезания с професионални аниматори, в което под формата на игра с децата и любопитни задачи,се научават интересни факти и умения от живота на траките. Предпочитано събитие в рамките на празниците от малки и големи, което се превръща и в специален празник, съчетал в себе си приятното с полезното. В организираната на открито Детска творческа работилница, децата могат сами , под ръководството на ментори, да изработят за себе си различни аксесоари, свързани с тракийската култура и изкуство. Към работилницата съществува и своеобразна арт украсителница, в която най- смелите могат да изрисуват по лицата и телата си интересни тракийски мотиви. Заради огромния интерес и интригуващи игри, детският своеобразен арт фест се радва и на много организирани посещения.

18.00ч. Концерт – Надя Тончева
парк ,,Розариум”- поредна вечер на Джаз фест – първо издание .

Концерта на преподавателката в СМУ „Христина Морфова” –Стара Загора

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.