1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НССЗ ще изготвя безплатно проекти и по подмярка 6.3

НССЗ ще изготвя безплатно проекти и по подмярка 6.3

Парите се изплащат на два транша

Безплатни проекти по подмярка 6.3 ще изготвят от Националната служба за съвети в земеделието. Според индикативния график на аграрното министерство,  приемът по 6.3 трябва да започне на 4 април. Подпомагането е в размер на 15 хил. евро и е стартова помощ за малки стопанства.

Парите се изплащат на два транша, уточняват от Националната служба за съвети в земеделието. Първият транш – в  размер на 10 хил. евро, фермерите ще получат след одобрението за подпомагане, а останалите 5 хил. евро – след като им бъде направена проверка от Държавен фонд „Земеделие“. По 6.3 могат да кандидатстват регистрирани земеделски производители с икономически размер на стопанствата от 2 хил. до 8 хил. евро СПО. Средният производствен обем се изчислява по специална таблица, припомнят от Службата за съвети в земеделието. 33% от общият доход на кандидатите за предходната година трябва да е от земеделски дейности, като стопаните задължително трябва да имат документ за правно основание за земята, която обработват. Какви стопанства могат да кандидатстват по 6.3?

По подмярка 6.3 няма да могат да кандидатстват фермери, които имат одобрени проекти по Млад фермер. Освен, че безплатно ще изготвят бизнес-плановете, от Националната служба за съвети в земеделието консултират фермерите по време на целия 5-годишен период по изпълнение на проектите. Наредбата по 6.3 още не е готова, но проекти в секторите плодове и зеленчуци, биопроизводство, животновъдство, етерично-маслени култури и такива от необлагодетелствани райони ще получават допълнителни бонус точки.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.