Фокусирани сме върху разработването на иновативни продукти

Снимка:

Магдалена Грозданова, продуктов мениджър в Косад Семанс България

- Магдалена, твоята работа в Косад Семанс е тясно свързана с изследователската дейност на компанията. Разкажи ни защо това е от такава важност?

- Погледнато глобално, именно изследователската дейност води всяка една индустрия до развитие и напредък, а групата Косад Семанс ежегодно инвестира огромни средства за това. В търсене на отговори на предизвикателствата на бъдещето и в осигуряване на устойчив и рентабилен растеж както за компанията, така и за нашите клиенти, над 14% от годишния ни оборот се влагат в научни изследвания и разработки. Новите продукти се разработват в отговор на променящите се почвено-климатични условия. С тях се цели да се таргетират актуални проблеми и болести, които старата селекция не успява да преодолее по най-ефективния начин. Преди да бъде проследен и на полето, което е основна част от моите задължения, всеки хибрид минава през набор от лабораторни тествания. В глобален мащаб компанията ни си сътрудничи с университети, изследователски институти и други компании, а от тази година ще засилим тези инициативи и в България.

- Каква е ролята на новите продукти в едно земеделско стопанство? И защо насърчаваме фермерите да изпробват новото?  

- Изследванията ни са фокусирани върху разработването на не просто нови продукти, а на иновативни продукти. Това означава: По-добра толерантност при засушаване; По-добра устойчивост на болести; По-добри резултати от единица площ; По-бързо отдаване на влагата в края на цикъла. Освен това, селекционерите на Косад Семанс работят активно за подобряване и на качествата на зърното, съобразно крайната цел на неговото потребление. В тази връзка не мога да не спомена изключителния успех на технологията ни при силажната царевица DUO CS, с която търсим не просто високи резултати на полето, но и последващ ефект за здравето на животните, изхранвани със силажа, произведен от нея.

Тази година имаме няколко пилотни проекта, с които ще направим експерименти и ще обследваме не само царевицата на полето, но съвместно с фирма Олтек ще се погрижим за всички следващи стъпки, за да произведем качествен силаж, с който след това ще изхранваме животните в избраните ферми. Ще следим и отчетем здравословното състояние на животните, млеконадоя и качеството на млякото и отклоненията от стандартните параметри за дадената кравеферма. По този начин се надяваме да дадем и нашия принос, като частица от всички усилия за увеличаване на производителността на кравефермите в България.

Но ако се върнем на въпроса за научно-изследователската дейност и усилията на компанията в отделните направления, не мога да не спомена за хибридите с по-висока толерантност при засушаване, което е от изключително голяма важност при отглеждането на царевица. В нашето портфолио това са хибридите Тесали ФАО 330, Портил ФАО 350 и Пинки ФАО 410, а от тази година включихме и хибрид от по-късна група Валверди с ФАО 450. Характерно за него е ранният цъфтеж, който позволява отлично опрашване на кочана. Всички тези хибриди са селекция от ново поколение, с които фермерите могат да диверсифицират риска и да получат сравнително добри резултати дори и при по-продължително засушаване. Разбира се, всичко си има граници. Не можем да очакваме максимум при екстремни условия, но можем да намалим риска, като дадем малко по-дълъг толеранс на растенията при такива условия.

Иновативната сила на Косад Семанс се демонстрира с продажбите на нови продукти, пуснати на пазара в рамките на последните две години. В момента около 50% от царевичните ни хибриди са нова селекция. За миналата година въведохме 5 нови хибрида за България, а тази година разширихме портфолиото с още 4. Хибридът Трилоджи с ФАО 350 тази година зае доста добра позиция. Кампони е с ФАО 340 и зърно тип конски зъб. В Североизточна България през 2015 г. отчетохме добиви около 800 кг/дка, които на фона на останалите хибриди бяха впечатляващи резултати. С ФАО 430 е Бетови. Това е един високодобивен хибрид с голям кочан и много бързо отдаване на влагата при физиологична зрялост. В още по-късната група новото ни предложение е силажната царевица Колония с ФАО 600. Силажът, произведен от него, е изключително богат на смилаеми фибри и скорбяла.

Всеки хибрид има своите предимства и недостатъци при дадени условия, затова трябва да бъде добре позициониран. А на въпроса защо насърчаваме фермерите да използват новото, отговорът е защото са по-добри от старите. Тук ще цитирам моя колега Александър Костов, който често изтъква постиженията на хибрида Албена от недалечното минало, който всички ние познаваме. Факт е, че по онова време фермерите получаваха добив от 150-180 кг/дка от слънчогледа и бяха доволни, но днес това не е желан резултат. Днес фермерите очакват над 300 кг/дка, а някои дори считат, че това не е добър резултат. Днес с новата селекция спокойно можем да постигнем над 400 кг/дка при слънчогледа. Същото се случва и с пшениците. Ако до скоро добив от тон на декар при пшеницата беше сън, то днес много фермери могат да се похвалят с подобни резултати и то именно, защото на пазара се предлагат иновативни продукти с висок потенциал. Такива са именно и пшениците на Косад.

- Зная, че Косад Семанс предлага и царевици, които са подходящи за втора култура. Дай ни повече информация и за тях.

- Така е. Това са два хибрида с ФАО 230. Избери има висок добивен потенциал за зърно и много добър начален старт. От друга страна, Троизи е специално разработен за производство на високоенергиен силаж, с бавно разграждаща се скорбяла. Той има отличен фитосанитарен профил и много добър стей грийн ефект. Кларити е с ФАО 310. Той е най-ранният ни конски зъб. Кларити участва и в програмата за бонус торби 10 + 1. Фермерите избират тези хибриди поради възможността им за добър добив при основна и при втора култура.

- За поредна година Косад Семанс представя интересни продукти при слънчогледите. Какво ново при тях?

- Тази година при Клиърфийлд слънчогледа за първи път у нас на масови полета ще бъдат засети два нови хибрида Марбелия и Дженова. Това са хибриди, които ни впечатлиха с високите си резултати, които показаха на опитни полета през 2015 г. въпреки тежките климатични условия. От Марбелия получихме резултати от 385 кг във Варненско, 371 кг в област Силистра, 369 кг в област Плевен. Важно е да се отбележи, че Марбелия има и генетична устойчивост на синя китка до раса G. Дженова също е един отличен хибрид. Пластичен и адаптивен. Удълженият цъфтеж е предпоставка за по-добро опрашване и високи резултати. Работим и в Клиърфийлд Плюс насоченост. Европа CL+ е хибрид от тази технология и е подходящ за региони с различни почвено-климатични условия. Характерно при него са ниските и стабилни растения и добре изравненият посев, които улесняват жътвата.

- За да обобщим, какви са намеренията на Косад Семанс за развитието ѝ в България?

- Както си обещахме в края на изминалата година, всички ние от екипа на Косад Семанс България няма да спираме да търсим по-добрия облик на живота и на нашата работа, както и по-полезните продукти за нашето земеделие. Ще продължаваме да изпитваме множество нови продукти, за да подберем най-доброто за България от портфолиото на групата. Ще се стараем да бъдем честни и коректни с всички наши партньори. В близък план, освен небезизвестното Сиртаки, сме подготвили още един нов хибрид при рапицата – Фусили, който е включен в специална програма за земеделските производители. В продължение на миналогодишната ни кампания ще предложим масово и твърда пшеница, нещо което ще бъде новост в нашето портфолио за есента. И както казва известен наш спортист: „Продължаваме напред!“

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар