1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Североизточно държавно предприятие оборудва горските стражари със 100 нови пръскачки за гасене на пожари

Североизточно държавно предприятие оборудва горските стражари със 100 нови пръскачки за гасене на пожари

Закупеното оборудване вече е раздадено на специализираните групи

Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат горските стражари от Североизточно държавно предприятие, стопанисващо държавните гори на територията на четири области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Закупеното оборудване вече е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на СИДП.

25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата обезпеченост на предприятието за първоначална атака на горските пожари. Всяко от горските стопанства е снабдено с по пет от новите пръскачки, а за ловните са предвидени – по шест. Толкова са осигурени и за Централното управление.

Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост в борбата с огъня могат да бъдат включени и допълнителни превозни средства, които също са оборудвани.  Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни. Предприятието е в готовност да реагира бързо и адекватно при възникване на пожари в горски територии.

След сигнали от граждани на телефон 112 са предотвратени два огнени инцидента, регистрирани в рамките на настоящата седмица във Варненска област. В резултат от спешните действия съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат дървесната растителност. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност, поради което от СИДП призовават за максимална бдителност по време на пожароопасния сезон.

Статистиката показва, че над 97 % от възникналите пожари са предизвикани от човешки действия. В обхвата на Североизточно държавно предприятие през миналата година са станали 26 горски пожара, 16 от които са причинени от човешка небрежност.

От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за възникването на пожари са още изхвърляните отпадъци и особено неизгасените фасове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.