1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Бургас се проведе извънредна кръгла маса във връзка със смъртността на делфините

В Бургас се проведе извънредна кръгла маса във връзка със смъртността на делфините

Рибари се обявиха против съсипването на бранша

В Бургас се проведе извънредна кръгла маса във връзка със смъртността на делфините и предстоящата забрана за риболов. Рибари се обявиха против съсипването на бранша и обявиха желанието си за среща с премиера. Дискусията беше организирана от Асоциацията на производителите, преработвателите на риба и неправителствената организация „Българско Черноморие".

Рибарите от Южното Черноморие се обединяват и ще поискат от премиера Бойко Борисов да бъде преразгледано решението за забрана за улов в районите с популация на делфини. Тъй като това решение ги обрича на глад и ще съсипе целия отрасъл.

От справка при експерти от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите става ясно че е невъзможно да се посочи конкретната причина довела до смъртността на общо 108-те делфина от началото на годината.

Съмнения за причината, довела до увеличената смъртност на млади делфини са ученията на военните, чиито детонации и звук от 170 децибела нарушават вестибуларния апарат на животното. Това се оказвало фатално за малките делфинчета.

Рибари уточниха, че разполагат със системи със сонори, които гонят делфините с цел да съхранят мрежите си. Никой от тях и не практикува незаконен улов на делфини, което потвърждават проверяващите.

От министерствата все още не са изготвили заповедта за забрана за риболова в региони с популация на делфини. Тя още не е влязла в сила.

 Автор: Елена Танева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.