1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Успешна 2016 година и за лозаро-винарския бранш

Успешна 2016 година и за лозаро-винарския бранш

Снимка:

264 са в момента предприятията у нас, които произвеждат вино, 18 са в процес на доизгражданe

Успешна 2016 година и за лозаро-винарския бранш. Като такава я определи изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното – инж. Красимир Коев.

По думите на Коев с всяка изминала година браншът се развива успешно.“Доволни са и производителите на вино, и на грозде, които съумяха да запазят своите насъждения от измръзванията, от градушките. Накрая прибраха една много хубава реколта“, каза инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на агенция по лозата и виното.

Гроздоберната кампания тази година започна 3 седмици по-рано, припомниха от агенцията. Гроздето беше с високо захарно съдържание, а цените, на които лозарите реализираха своята продукция, бяха много добри, допълни още той.„Винопроизводителите реализираха добри количества през изтичащата 2016г., съответно сега прибраха добро грозде, така че смятам, че секторът е в добра кондиция. Нямаме фалирали или затворили предприятия. Увеличават се избите, които започват режим на работа в страната.“, обясни Красимир Коев

264 са в момента предприятията у нас, които произвеждат вино, 18 са в процес на доизграждане. С 10 хиляди дка са се увеличили новите насаждения. 120 млн. литра вино се консумират годишно на територията на България. Само 5 млн. литра обаче е чуждото вино у нас, припомни Коев.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.