1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Български фермери обучават френските си колеги на екологично земеделие

Български фермери обучават френските си колеги на екологично земеделие

Посещенията ще са по международната програма за фермерски обмен на „Грийнпийс“

„Грийнпийс“ стартира съвместно с 16 фермери от цяла Европа програма за обмен на знания в областта на екологичното земеделие. В рамките на инициативата четирима чуждестранни фермери ще посетят стопанствата на производители от България, които се специализират в биологичното земеделие. Целта е участниците да придобият опит от първа ръка за устойчиви земеделски методи, вариращи от производство на собствен фураж за животни до намиране на свободни от синтетични химически пестициди алтернативи на отглеждането на различни земеделски култури.

Грийнпийс“ призовава правителствата в Европейския съюз да предоставят на земеделските производители независими съвети в сферата на екологичното земеделие, както и да подпомагат развитието и използването на щадящи природата алтернативи.

„Екологичните фермери са героите на хранителната ни система. Те са модерни новатори и отглеждат храната ни като зачитат природата и биологичното разнообразие, защитават почвата, водата и климата. Програмата за фермерски обмен е инициатива, разработена от земеделски производители за земеделски производители. Всеки един еко-фермер допринася за трансформирането на сегашната неработеща система на индустриалното земеделие“ - Сузан Дале, ръководител на проекта от офиса на „Грийнпийс“ във Франция.

Земеделските стопанства – домакини се намират в Белгия, България и Франция и представляват набор от различни сектори. 16-те фермери, които участват в програмата, са от Белгия, България, Гърция, Франция, Италия и Словакия. „Грийнпийс“ организира и серия от посещения и семинари в цяла Европа, където екологични и конвенционални земеделски производители имат възможност да обменят опит и идеи, както и да научат за алтернативни решения. Над 400 участници се включиха в тези събития през 2016 година. В допълнение, „Грийнпийс“ стартира и wwww.farmers2farmers.org – онлайн платформа за насърчаване и споделяне на екологични земеделски методи, практикувани от фермери от цяла Европа. Платформата представя реалния опит и съвети от тези земеделски производители и насърчава обмена на знания в рамките на широка и разнообразна селскостопанска общност.

Свързването на конвенционални земеделски производители с екологичните им колеги гарантира, че знанията за алтернативи стават широко разпространени. Това е жизненоважна стъпка, за да бъде ускорен процесът по увеличаване на еко-земеделието. В момента, само около 5% от глобалните средства за земеделски изследвания и развитие отиват в екологичното земеделие, а повечето от останалата част от тези пари подкрепят и насърчават индустриалните селскостопански методи. [1]

„Информация за това как да се справят с вредители и болести често е ориентирана към интересите на индустриалните производители на фуражи, пестициди и торове. Това прави фермерите още по-зависими от продуктите, които тези компании произвеждат. Политиците трябва да увеличат подкрепата и субсидиите за екологични алтернативи. Само чрез еко-земеделие можем да гарантираме на нашите земеделски общности стабилни доходи и по-добър живот в дългосрочен план“ - заключава Сузан Дале.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.