1. Начало
  2. Интервюта
  3. Селекция
  4. Има решение за високи добиви и на неплодородни почви

Има решение за високи добиви и на неплодородни почви

Снимка:

Таня Петкова, управител на Рапул България

-Г-жо Петкова, какви нови хибриди царевица навлизат тази година на българския пазар?
 
Новите хибриди са с много добри агрономически характеристики и с изключителен потенциал за добив. Големи надежди възлагаме през тази година на новия ни царевичен хибрид Юдока с ФАО 360. Интересното при него е, че може да се сее при почвена температура от 6 градуса.

-Какви предимства дава тази генетика?

Това е изключително предимство, тъй като няма да се налага изчакване на сеитбата при затопляне 10-12 градуса. При него не се наблюдава полилавяване на листата, типично за стресираните растения от ниски температури. Напротив, растенията се държат прекрасно. Продължават да се развиват и така стигайки до цъфтежа, който е изтеглен напред във времето. По този начин се избягват високите температури, което гарантира 100-процентово опрашване и озърняване на кочана, докато стигнем до напълно узряване на хибрида, съпътствано с така наречения стейн грийн ефект. Той удължава времето за наливане на зърното и можем да реализираме една ранна жътва. Добивът, регистриран от хибрида, е от порядъка на 900-1200 кг/дка, което за един ранен хибрид е много добре. В същото време той отдава много бързо влагата - около 2 пункта на ден, в сравнение с конкурентни в групата хибриди, дори и по-късни. С подобни характеристики са и други два наши хибрида в групи 380 по ФАО и 400 по ФАО, които са за първа година на пазара.

-При другата много важна за земеделието култура – слънчогледа, какви са тенденциите?

Ние, като изключително отговорна компания, и тази година ще зарадваме производителите с нововъведения при слънчогледа. Предлагаме Клиърфийлд хибрид в средно ранната група. Казва се Драйвър CL. Това е изключителен продукт. Добивите от него варират между 450 и 500 кг/дка, реализирани от фермерски полета. Озърняването на питата е на 100%, породено от ранния цъфтеж и опрашване. Растенията са ниски - около 1,60 м, с много дебели стъбла, изключително устойчиви на полягане. Листата са големи, тип слонско ухо, което позволява засенчването в междуредието и не позволява изпарение на влагата. Създадохме един хибрид, който може да бъде използван от всички земеделци. Подходящ е за отглеждане на всякакъв тип почва. Няма почва, върху която да не се развива успешно и блестящо. Бедни, каменисти, песъчливи, кафяви и сиви горски почви, върху които традиционно не се получава нищо, не са проблем за Драйвър CL.

-Какво означава това?

Това означава, че традиционно на места, от които се добиват около 200 кг/дка от който и да е хибрид, този хибрид винаги дава с поне 150 кг/дка отгоре. Именно такава генетика ще даде възможност на фермерите да направят едно по-рентабилно производство, дори и от такива слаби полета. Той е едно съкровище и е препоръчително да се използва от всички зърнопроизводители, които искат да решат проблема с почвеното плодородие.

Освен в Клиърфийлд Плюс сегмента в момента работим и върху създаване на трибенурон устойчиви хибриди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.