1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Близо 73 хиляди замърсени с фипронил яйца, доставени от биоферма в Холандия, са стигнали до търговската мрежа

Близо 73 хиляди замърсени с фипронил яйца, доставени от биоферма в Холандия, са стигнали до търговската мрежа

Предстои да се направи второ независимо изследване

Близо 73 хиляди замърсени с фипронил яйца, доставени от биоферма в Холандия, са стигнали до търговската мрежа. Това установиха холандските власти.

От земеделското министерство съобщиха, че по закон трябва да се направи второ независимо изследване, за да се публикуват данните за опаковъчното предприятие, пуснало яйцата в продажба, както и партидните им номера. Вече е ясно, че замърсени яйца са доставени в някои германски провинции, където са изтеглени от пазара. Има вероятност обаче потребители да са си купили от тях още преди случаят да добие публичност. Все още не е ясно колко търговски обекта са предлагали стоката. Властите смятат, че концентрацията на фипронил в яйцата е много ниска и няма опасност за здравето.

Скандалът стигна и до германския Бундестаг, където от групата на Зелените за пореден път поискаха всички храни, съдържащи яйца, да получат код, който да позволи проследяването им до производителя.

Германските власти са поискали от холандските си колеги пълна информация за случая. Медиите в Страната на лалетата съобщават, че въпросният фермер, който и миналата година беше част от скандала, предполага, че фипронилът е останал в почвата, а от там е попаднал и в яйцата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.