1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейската комисия обсъжда варианти за улов след Брекзит

Европейската комисия обсъжда варианти за улов след Брекзит

Коментар по темата направиха докладчици и депутати от различни държави, част от Общността, влияещи се от риболова в моретата около Острова

Дирекция "Морско дело и рибарство" в Европейската комисия обсъди възможностите за улов между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит, както и взаимната помощ по опазване на морските граници. Коментар по темата направиха докладчици и депутати от различни държави, част от Общността, влияещи се от риболова в моретата около Острова.

"Това е много важна тема. Важно е също да създадем връзка с всички европейски страни членки, но също трябват правила за храната, част от която е и рибата и рибните продукти. Да знаем какво слагаме на масата си. Важно е да знаем местата, на които се лови и да се уверим, че рибарите имат подкрепа с доставянето на улова без да има административни пречки за това. Ние, от групата на Зелените в Европейския съюз знаем, че потенциалът на Общността и Великобритания да работят заедно в защита на своите морски граници е голям и трябва да се работи по-ефективно именно за това", заяви Грейс О'Съливан, евродепутат от Ирландия - член на група на Зелените/ Европейски свободен алианс.

"Има много промени за нашите рибари покрай Брекзит. Ще се вижда голяма промяна при навлизане в британски води, именно поради факта, че трябват позволение и административни актове за това през следващите пет години. Нашите рибари платиха висока цена поради излизането на Великобритания от Европейския съюз. Нужно е съставяне на точни и ясни правила. В момента реалността за тях е болезнена", сподели Берт-Ян Руйсен, евродепутат от Нидерландия - член на група на Европейските консерватори и реформисти.

От януари 2021 г., вследствие на излизането на Обединеното кралство от ЕС, рибните запаси, които бяха управлявани съвместно от ЕС и Великобритания, вече не се считат за изключителни рибни ресурси на ЕС, а за споделени ресурси съгласно международното право.

В съответствие със Споразумението за търговия и сътрудничество, подписано от ЕС и Обединеното кралство, всяка година двете страни ще провеждат консултации, за да определят съответните възможности за риболов на споделените запаси през следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.