Извършени мащабни акции на ИАРА след подадени сигнали

От водите на езерото Вая са извадени 8 бр. мрежи с обща дължина 400 метра

На 20.05.2020 г. инспектори на Рибарство и конрол Бургас са извършили планирана проверка с патрулна лодка ИАРА 29 в акваторията на Черно море, в близост до кв. Крайморие и във водите на защитена местност Узунгерен. В хода на проверката не са констатирани нарушения. Проверките са били насочени към язовир Мандра, където са установени 2 бр. мрежи с обща дължина 100 м.

По-късно, след получен сигнал на тел.112, екип от инспектори на Рибарство и контрол Бургас и служители на Обща администрация, отново организират проверка на язовир Мандра, където са установени и извадени от работно положение 2 бр. хрилни мрежи с обща дължина 100 м. Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

По време на проверката, служителите на ИАРА получават втори сигнал за извършване на нерегламентиран риболов в езеро Вая. Малко след 19:00 часа същият екип заедно с доброволни сътрудници преориентират проверката и се насочват към посоченото място в сигнала. Пристигайки на местонарушеието, инспекторите забелязват лодка с  три лица, които залагат мрежи във водоема. В процес на организиране и пускане на патрулната лодка във водата, нарушителите забелязват контролните органи на ИАРА, възпрепятстват проверката и след последвала гонка успяват да избягат от местонарушението, като се укриват  в гориста местност около езерото. От водите на Вая са извадени 8 бр. мрежи с обща дължина 400 м. с улов в тях на риба от вида шаран. Рибата 12 кг. е върната обратно във водата, а мрежите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител.
ИАРА изказва благодарност на всички, взели участие в акцията  и за съдействието на доброволните сътрудници.