1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Предлагат забрана за улов на треска в Балтийско море

Предлагат забрана за улов на треска в Балтийско море

Германските рибари в Балтийско море вече излязоха с протестна декларация

Драстично намаление на квотите за риболов в Балтийско море предлага за следващата година Международният съвет за морски изследвания. За треската дори е предвидена пълна забрана, а целта е възстановяване на популацията.

Мнението на Съвета играе важна роля при определянето на квотите от  Европейският съюз през октомври всяка година. Германските рибари в Балтийско море вече излязоха с протестна декларация срещу предложените ограничения. За тях те могат да се окажат фатални, тъй като треската и херингата са най-важните за улов риби.

Експертите съветват забраната за треската да важи за водите източно от остров Борнхолм, тъй като тамошната популация е силно уязвима от природни явления и трудно се възстановява. За западната част предложението е квотата да се намали наполовина, като в същото време се преустанови уловът на херинга.

Състоянието на популацията от треска от години предизвиква притеснения у експертите. Екоорганизации вече поискаха тотална забрана за източната част на Балтийско море, а сега към тях се присъединява и Международният съвет за морски изследвания. Според WWF позицията на Съвета е доказателство за драматичните измерения, до които е достигнал прекомерният риболов. Затова екоактивистите настояват за незабавна забрана на улова на треска в източната част и херинга в западната част.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.