Риболовци и институции обсъдиха промените в Закона за рибарството

Общественото обсъждане на законопроекта приключва на 24-ти септември.

Риболовци и представители на институциите обсъдиха измененията в Закона за рибарството и аквакултурите. Една от промените е свързана с въвеждането на валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, с който ще се приложи унифициран подход към всички любители риболовци.

“Не сме направили нещо, което ще е в ущърб на любителите риболовци. Напротив. Ние се опитахме да постигнем баланс между хората, които ловят риба във вътрешността на страната и тези, които упражняват своето хоби в Черно море. Идеята беше с един билет те да могат а ловят и на двете места. Останахме неразбрани. Много хора от любителите казаха, че не може да има два билета. Това е неразбирането. За това помолих за по-голяма гласност и разбиране. Билетът, който важи за вътрешността, вече ще важи и за Черно море”, обясни за Агро ТВ доц. д-р Галин Николов – изпълнителен директор на ИАРА.

Една от причините е, че това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов.

По време на срещата между представителите на ИАРА, Министерството на земеделието, храните и горите и неправителствени организации се чуха редица предложения за подобряване на риболова у нас.

„Най-важните моменти като политики, а не като конкретни текстове, които трябва да залегнат в Закона за рибарство и аквакултури, са няколко. На първо място държавата да създаде ясен регламент, с който приоритетно да отдаде за стопанисване различните категории водоеми, в това число и стари речни корита и участъци от речни корита, за стопанисване на любители риболовци. Държавата не е в състояние да стопанисва и управлява рибните ресурси във всички водоеми на територията на страната. Няма нито кадровия, нито финансовия ресурс за това “, коментира инж. Васил Василев- председател на НЛРС – СЛРБ.

Общественото обсъждане на законопроекта приключва на 24-ти септември.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.