Служители на ИАРА извадиха близо 1100 метра мрежи от водите на язовир Мандра

ИАРА напомня, всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет

На 26.04.2020 г., след подаден сигнал на тел. 112 за поставени мрежи в язовир Мандра, около 10:20 часа служители на „РК“ Бургас извършиха проверка на водоема между мостовете на селата Твърдица и Димчево. В хода на проверката в работно положение са установени 100 м. мрежи, които са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Във водата бяха върнати уловените екземпляри риби от вида шаран с тегло от 5 до 15 кг.
 
Други екипи на инспектори от „РК“ Бургас и служители от Обща администрация на ИАРА продължиха проверките с обход по бреговете и във водите на язовира почти през целия ден. В района на Помпена станция, между селата Димчево и Присад от работно положение са извадени близо 800 м. мрежи с улов в тях от около 100 кг. риба. Мрежите са иззети на съхранение, а рибата е върната обратно във водоема. Впоследствие в района на местност „Столовата“ са извадени и иззети още 200 м. мрежи.

ИАРА напомня, всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет. Призоваваме риболовците и гражданите за съдействие по опазването на рибното богатство във вътрешните водоеми и акваторията на Черно море. За да се поддържа и спаси дивата популацията на рибата, застрашена от улов по време на размножителния период,  спасявайки женските риби и освобождавайки ги да хвърлят хайвер, се спасява потомство от над милион личинки от вида им. Апелът към всички рибари е да спазват Законът за рибарство и аквакултури, да бъдат разумни и да се стремят към опазване на рибния ресурс.