Германските биофермери печелят повече от конвенционалните

Резултатите от сезон 2018/19 показват добри печалби

През сезон 2018/19-та биофермерите в Германия са имали по-малка печалба в сравнение с предишния период, но все пак по-голяма от тази на конвенционалните си колеги, показват статистическите данни.
 
Целта на германското правителство е да увеличи още повече биологично обработваните площи в страната. За осъществяване на това намерение е необходимо биоземеделието да бъде достатъчно доходоносно. В тази връзка статистиката с данни, взети от тестови стопанства, дава възможност за сравнение на икономическите показатели на био- и конвенционални ферми.
 
Резултатите от сезон 2018/19 показват, че биостопанствата са имали средна печалба от близо 37 500 евро, като в тази сума влизат и заплатите за служителите. В сравнение с предишната стопанска година се отчита спад от 6 %.
 
При конвенционалните ферми загубите са обаче още по-големи. Те регистрират минус 17 на сто до средно 27 450 евро. Според анализаторите този слаб резултат се дължи основно на сушата през лятото на 2018 година. Равносметката показва, че екологично работещите стопанства печелят около 10 000 евро повече от сравнимите обикновени ферми.
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар