1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Orbelus Getika 2010 e най-доброто българско биовино за 2013 г.

Orbelus Getika 2010 e най-доброто българско биовино за 2013 г.

То бе отличено в рамките на двудневен биопразник в София

Orbelus Getika 2010 с произход Мелник e най-доброто българско червено биовино за 2013 г. То бе отличено с 14.70 точки, последвано от вино Nikopol Cabernet Sauvignon 2012 с 14.53 точки и Terra Tangra, купаж 2011 с 14.04 точки. Изборът бе направен след проведени четири кръга дегустации на биовина в рамките на двудневния биопразник в София на 12 и 13 април 2013 г., проведен в градинката пред Народния театър.

Водещ на дегустациите бе Любомир Стоянов, сомелиер № 1 на България за 2007 г.  Съставът на журито бе излъчван на четири пъти от публиката след успешно преминаване на дегустационна игра. За оценката на вината бе използвана 20-точковата система, където крайната оценка е сбор от оценките за цвят, бистрота, аромат, вкус и общи впечатления.

Събитието е част от кампания за популяризиране на биопродуктите, която се осъществява по проект на Министерство на земеделието и храните и ще продължи до края на май с мероприятия и в други градове. Празникът в София събра общо 36 изложители:  32 от България и 4 от Македония. Биологичните продукти се радваха на изключително голям интерес – част от изложителите зареждаха щандовете си по няколко пъти. Двудневният празник бе открит от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Водещ на празника в София бе кулинарният майстор Ути Бъчваров, който и през двата дни готви за посетителите български ястия по биорецепти. В съботния ден с участието на деца от публиката се проведе и детска биокулинарна академия. Участие в празника взеха и детска вокално-театрална формация „Таласъмче”, тетрално студио „Теди“ от Народно читалище „Г. С. Раковски“ с детския спектакъл „Сънчовци“ и група „Точка БГ“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.