Ръст на сектора в Испания

За последните пет години биоплощите са се увеличавали средно с по 7,5%

За поредна година испанският биосектор отчита ръст на площите. По данни на земеделското ведомство в Мадрид през 2019-та по биостандартите са били обработвани близо 2-ва милиона и половина хектара, с близо 5 на сто повече, отколкото година по-рано.
 
Към края на миналата година малко повече от 9 % от общата селскостопанска площ на Испания е била био, показва статистиката. В сравнение с 2018-та растежът е леко забавен, от 8 на 5 на сто. За последните пет години биоплощите са се увеличавали средно с по 7,5%.
 
Най-голям ръст има при площите, използвани за трайни култури – плюс 9 на сто. Екологично обработваните зелени площи са нараснали с шест процента, а нивите – само с процент и половина.
На Канарските острови, които са част от Испания, се отглеждат банани. Всяка година бионасажденията с тропическия плод се увеличават, като през 2019-та е отчетен скок от 25 на сто. При цитрусовите плодове, разпространени в южните региони на страната, има ръст от 19 %, при картофите – 13, при плодовете – 9, а при лозята – 7 на сто. Маслиновите плантации и зеленчуковите градини, работещи по биостандартите, са с 4 % по-големи.
През миналата година броят на биостопанствата е достигнал близо 42 000, или с 6 % повече, отколкото през 2018-та. От тях 7800 са животновъдни ферми. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.