Сега е точният момент, в който нашето правителство трябва да защити българския земеделски производител

Благовеста Василиева, биопроизводител

Онлайн търговията не може да замени фермерските пазари

Затварянето на фермерските пазари заради кризата с коронавируса е пагубно за малките фермери, които традиционно предлагат бутиковите си продукти директно на клиентите. „В тази ситуация се мъчим да оцеляваме“, сподели Благовеста Василиева, чиято семейна ферма развива биоземеделие и биоживотновъдство.

Свикнали сме да виждаме Бети Василиева на фермерски пазари. За нея и за много други малки фермери те са шанс за успешна реализация на продукцията. Кризата с Covid19 сложи край и на фермерския пазар пред МЗХГ, поне временно. Има ли изход?

„В момента започнахме да продаваме нашата продукция чрез няколко интернет платформи, но все още продажбите не са на нужното ниво. Не можем да покрием липсата на фермерски пазари, това е истината“, казва Благовеста.

 Тя смята, че фермерските пазари трябва да продължат да функционират, защото са много по-безопасни от гледна точка на разпространение на вируса в сравнение с големите търговски вериги. Въпреки намалената реализация на продукцията, в условия на извънредно положение работата във фермата на Бети продължава по обичайния си начин.

„Всеки ден си има работа на полето. Сега започна и полската дейност. Започнахме да сеем по нивите, започна работа в оранжериите, които трябва да се засаждат. Ежедневната работа в животновъдното стопанство също си върви нормално, така че поне засега не сме спрели от гледна точка на това да влизаме спокойно в стопанствата си. Това е добре. Дано само работниците, които идват при нас от 20-30 км всеки ден, да не ги спрат тях, че тогава вече наистина не знам какво ще правим. Половината съм ги пуснала в неплатен отпуск. В цеха работим само с 5 човека. Намален е персоналът, защото нямаме толкова много работа в момента, но разчитам на тези 5 човека много. Но ако тези хора спрат да идват на работа, ако им бъде забранено, просто ние съвсем ще фалираме.“

Напук на кризата фермата на Бети пуска нов продукт от био телешко месо. Производителката смята, че бутиковите фермерски продукти трябва да се предлагат в големите търговски вериги, но все още от Българска асоциация Биопродукти нямат потвърждение дали това може да се случи.

„Ние имаме готовност да зареждаме тези вериги още от днес, стига те да ни обърнат нужното внимание.“

По-малките производители са много по-уязвими на случващото се към момента и ще имат значително по-тежки икономически последици от кризата, смята Бети. Но според нея и големите ще бъдат също потърпевши, защото те разчитат основно на износа.

„Ако износът бъде спрян изцяло, това лято те няма да могат да си изнесат продукцията. Но ако пък продукцията остане и се завърти в България, тогава пък ще стане прекрасно.“

Сега е моментът правителството да подкрепи българското производство, категорична е Бети и допълва, че това трябва да бъде подкрепено от самосъзнанието на българите, които приоритетно да купуват родни храни.

„Ако българският земеделец е сигурен, че ще има гарантиран пазар, ще има подем на българското производство.“

 

Коментари (2)
nuxoxicop http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500mg heb.zrom.agro.bg.xbv.xs http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
12.04.2020 18:15 / Отговор
ubohiqujos http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin Amoxicillin iau.allo.agro.bg.fcf.ih http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
12.04.2020 19:01 / Отговор

Добави коментар