Вендинг машина за биохрани скъсява веригата на доставка

При тях няма кръстосване на стока и пари

Вендинг машина за свежи биохрани скъсява веригата на доставка. Подобни апарати са често срещани в чужбина, а у нас такъв може да се види в Троян.

По време на пътуванията си из Европа председателят на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните в България- Божидар Петков оценява ползите от вендинг машините, както за производителите, така и за потребителите. Освен това подобен тип апарати стават изключително актуални в ситуацията на извънредно положение, коментира Петков.

Във връзка с кризата с Covid-19 в Западна Европа този тип машини са показали своята ефективност. В Германия се отчита ръст от над 5 пъти на продажбата на продукти от такива машини. При тях няма кръстосване на стока и пари. Хигиената е изключително висока. Тези апарати ще създадат голямо удобство за потребителите, ако бъдат разпръснати в различни градове. Машините работят 24 часа. Това ще помогне да не се образуват навалици и опашки за различните продукти, което е още едно предимство. 

Апаратите, заредени със свежи плодове и зеленчуци, Божидар Петков сравнява с млекоматите.

От нашата Асоциация няколко пъти даваме предложение на МЗХГ подобен тип техники да бъдат включени в инвестиционните програми по ПРСР. За съжаление все още не са включени нито в националните програми за подпомагане, нито в европейските. Смятаме, че това ще стане в близко бъдеще, подобно на млекоматите. 

От Асоциацията предлагат вендинг машини с пресни био продукти да бъдат поставени и в училищата, в интерес на здравословното хранене на децата.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.