Опунция: Приказка за коварния кактус, с красиви цветове и вкусни плодове

Трябва да ги спрем, защото са сериозна заплаха за биологичното разнообразие

И тази пролет срещаме възторжени публикации за екзотичната красота на кактусите от род Опунция (Opuntia) – вечнозелени, храстовидни растения, които натрупват голямо количество вода. Описват се прелестите на цветовете им и вкусните им, полезни плодове, като в приказка.

Защо ли? Защото малко хора знаят, че това е един от най-инвазивните видове растения в Европа и нанася големи щети на природата, икономиката и здравето на хората.

Кактусите от рода Опунция са описани за първи път в България през 20-те и 30-те години на ХХ век. Те пристигат у нас, за да украсят, пак като в приказка, царските дворци в Евксиноград и Кричим. През 1933 г. се появяват и по Черноморското крайбрежие – на Змийския остров.

С това приказката свършва или започва да става страшна!

Харесани и може би откраднати от царските градини, много хора засаждат кактусите, за да „разнообразят“ и „разкрасят“ не само дворовете си, но и околностите. Това много добре е показано във филма „Пришълците“ на Цветелина Атанасова, излъчван по БНТ. Опунциите образуват групи от няколко разпръснати индивида до стотици и хиляди, плътно разположени един до друг. Разпространяват се много лесно чрез части от стъблата и плодовете. Издръжливи са на засушаване, защото изразходват крайно пестеливо събиранaта в стъблата им вода. Преживяват пожари и силни студове (до -30℃). Всичко това ги прави агресивен и лесно приспособим конкурент на българските растения. Попаднали сред дивата природа, кактусите бързо превземат територии и помитат местната растителност. Промяната на климата към засушаване и затопляне ще доведе до още по-голямото им нашествие.

Обикновената Опунция вече е масово разпространена по Черноморското крайбрежие, в Предбалкана, Струмската долина, Пирин, Средна гора, Лозенската планина, Тракийската низина, Тунджанската хълмиста равнина. Според Владимир Владимиров, Експерт по инвазивни чужди видове растения от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, най-големите подивели популации от кактуси са край Харманли и с. Белослав, Варненско.

Трябва да ги спрем, защото са сериозна заплаха за биологичното разнообразие и имат неблагоприятно въздействие и върху здравето, и върху благосъстоянието на хората!

Вредите от тях включват:

  • Бодлите причиняват болезнени и силно дразнещи убождания и много трудно се вадят от кожата.
  • Заемат големи площи в пасищата, образуват непроходими за животните части и съществено ограничават достъпното за паша място.
  • Запречват пътеките на диви и селскостопански животни, на туристи, пастири и местни жители.
  • Привличат пчелите и така лишават местните растения от опрашители, което намалява възможностите им за размножаване и реколта.
  • Вредят на биологичното разнообразие като потискат популациите на редки и защитени видове и на лечебни растения.
  • Причиняват значителни финансови загуби и поглъщат големи човешки ресурси за ограничаване на разпространението им.

От нас зависи какво ще стане с този и другите инвазивни чужди видове, които нахлуват в земята ни! Не бива да допускаме въвеждането на Опунцията и при откриване на случайно попаднали растения, трябва незабавното да ги унищожаваме! Механичното отстраняване има ефект само в началото на нашествието им. Целите кактуси се изкопават ръчно (задължително с плътни дебели ръкавици!) или машинно, като внимателно се събират всички отчупени части. Събраните растения запазват жизнеността си и НЕ изсъхват няколко месеца заради голямото количество вода в тях. Унищожаването става само чрез смилане, попарване с вряла вода или изгаряне.

Ще помогнете за ограничаване на заплахата за биологичното разбообразие от засаждането на кактуси Опунция в дивата природа, като харесате и споделите поста във Facebook страницата на Фондация "ИНФОРМАЦИЯ И ПРИРОДОЗАЩИТА". Така повече хора ще научат, че не бива да разпространяваме този и други инвазивни чужди видове, а още по-малко да създаваме възторжени публикации с техни снимки сред природата!

Повече информация за инвазивните чужди видове растения ще намерите на Интернет сайта на проект, съфинансиран от Програма Life на Европейската комисия, както и в книгата Инвазивни чужди видове.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.